Ali šta ako pijete zeleni čaj svaki dan? Šta će se desiti sa vašim tijelom?
Poboljšaće se zdravlje vaših zuba
Zeleni čaj ima antibakterijsku aktivnost, što može smanjiti rizik od infekcija i poboljšati oralno zdravlje.
Može smanjiti rizik od određenih vrsta raka
Studije o uticaju zelenog čaja na rak su pomiješane. Ali poznato je da zeleni čaj pomaže zdravim ćelijama u svim fazama rasta. Postoje i neki dokazi da može pomoći u uništavanju ćelija raka, ali istraživanja su još u ranoj fazi, tako da je najbolje da se ne oslanjate samo na zeleni čaj da biste spriječili rak.
Pomaže da se opustite
Ispijanja zelenog čaja vam pomaže da se opustite. Prirodna hemikalija pod nazivom teanin koja se nalazi u zelenom čaju može da pruži umirujući efekat.
Poboljšaće funkciju mozga
Zeleni čaj je bogat polifenolima, koji stimulišu dotok krvi u mozak, poboljšavaju pamćenje i mentalne funkcije i mogu se boriti protiv neurodegenerativnih bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest.
Može poboljšati sagorijevanje masti
Najnovija istraživanja pokazuju da adekvatna konzumacija čaja „sagorijeva“ uskladištene masti aktivirajući njihovu oksidaciju i smanjuje masno tkivo koje se nalazi u stomaku. Međutim, rezultat može varirati u zavisnosti od pojedinca i okolnosti.
Održavaće vas hidriranim
Čaj je veoma dobar izvor unosa tečnosti za tijelo. U stvari, prema anketama stanovništva, Britanci konzumiraju oko 40% tečnosti u vidu čaja, pijući u prosijeku tri šoljice dnevno.
Rizik od upale će se smanjiti
Zeleni čaj ima više koristi od crnog, što se može pripisati nedostatku obrade. Takođe sadrži najmoćniji tip katehina, nazvan EGCG. Katehini usporavaju stvaranje slobodnih radikala u tijelu i smanjuju upalu.
Može li zeleni čaj uticati na nivo gvožđa?
Kao i svi čajevi, zeleni čaj sadrži tanine. Tanini mogu uticati na apsorpciju gvožđa, pa pokušajte da ne pijete čaj uz obrok bogat gvožđem i pijte ga najmanje sat vremena kasnije.
Evo kako da napravite savršenu šoljicu zelenog čaja:
– Ne dodavati zeleni čaj u ključalu vodu, jer se katehini smanjuju. Pustite da se ključala voda malo ohladi prije nego što je prelijete preko listova čaja.
– Dodajte limun. Vitamin C čini da se katehini lakše apsorbuju. Mliječni proizvodi, s druge strane, otežavaju apsorpciju.