Zdravlje

Kako treba da izgleda vaš doručak, ukoliko ste na dijeti?

Ljudi koji unose višak kalorija za doručak i manje kalorija za večeru, postepeno, na zdrav način gube težinu. Međutim, svi se možemo prisjetiti trenutka kada kasno ustajemo iz kreveta, nemamo vremena za pripremu doručka i preskačemo ga ili kupujemo krofne i slatkiše u obližnoj prodavnici. Nutricionisti slikovito objašnjavaju ovu situaciju- jednostavno zamislite sebe kao automobil kom je najviše goriva potrebno ujutru kako biste se pokrenuli, a u toku dana samo dopunite potrošeno uz jednostavne i dobro proračunate obroke. Krenimo redom!

Birajte proteine

Jaja su idealna jutarnja hrana, sa razlogom! Doručak bogat proteinima održava nas sitim u narednih četiri do šest sati, razbuđuje naše tijelo i priprema nas za ozbiljne dnevne poduhvate. Jaja su odličan način da započnete svoj dan, pogotovo ako ste skloni grickanju između obroka ili u kasnim večernjim satima. Proteinski doručak će se duže variti i nećete imati potrebu za slatkišima i ostalim nezdravim grickalicama.

Hrana bogata vlaknima

Ako u jutarnjim satima birate hranu bogatu vlaknima izbjeći ćete unos ugljenih hidrata i hrane koja podstiče gojenje i koja je rafinisana. Uzimajući hranu bogatu vlaknima vi usporavate proces varenja i stvarate održivi oblik energije, koji se lagano troši. Pored ovsenih pahuljica koje su vrlo popularne, možete birati i ovas ali i tost od cijelog zrna.

Povrće

Nutrcionisti preporučuju da u omletu uvijek dodate malo paprike, zelenog povrća ili maslina kako bi obogatili doručak proiteinima i vitaminima. Ukoliko volite špinat ili uživate u cvekli, pored proteinskog doručka pripremite zdravu, osvježavajuću salatu. Ona će regulisati crevnu floru i održati balans, ali i pokrenuti probavu. Uz to ojačaćete svoju krvnu sliku činijom salate i nadoknaditi gvožđe i vitamin C.

Zdrave masti

Nedostajaće vam kalorijski obroci, ali nemojte posegnuti za masnom brzom hranom. Umjesto toga svoj doručak obogatite maslinovim uljem i orašastim plodovima (orašaste plodove iskoristite kao užinu, na putu do posla). Unosom zdravih masti u jutarnjim časovima suzbićete želju za burgerima, pomrfitom i drugim nezdravim đakonijama.

Kombinujte namirnice

Teško je ostati pristrasan jajima, proteinima i salati svakog dana. Zato je važno iznova istraživati recepte i iskoristiti maštu kako bi učinili da doručak bude primamljiv čulima. Kada vaš doručak izgleda lijepo i ukusno poželjećete odmah da ga pojedete iako vam nedostaje pecivo iz obližnje pekare.
Kako biste ostali istrajni istražujte različite zdrave recepte i postanite majstor pripreme ukusnih obroka!

I ne zaboravite, odvojite dovoljno vremena da uživate u svom doručku! Prijatno!

 

Namirnice koje podstiču mršavljenje

Na vrh