Zdravlje

Šta će se dogoditi sa tijelom ako prestanete da pijete alkohol?

Kakav efekat očekivati?

Svi znaju koliko je štetna zloupotreba alkoholnih pića. Međutim, čak i ako pijete samo tokom praznika i to ne više od par čaša, alkohol ne djeluje najbolje na vaš organizam, što dugoročno može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Hajde da pričamo o efektu potpunog izbjegavanja alkohola (spojler: samo pozitivno).

Vjerovatno ste čuli za dobrobiti čaše suhog vina za srce i krvne sudove. Međutim, čim se malo zanesete i premašite ovu “dozvoljenu” dozu, efekat odmah postaje potpuno suprotan. Prema statistikama, kod ljudi koji uopšte ne piju alkohol, rizik od razvoja hipertenzije ili srčanog udara se smanjuje za 30%. Čak i u malim količinama, alkohol ima snažan uticaj na nervni sistem. Vrijedi odustati od pića koja sadrže alkohol na samo nekoliko mjeseci, a primjetićete poboljšanje kognitivnih sposobnosti, pamćenja i koncentracije. Čak i ako nemate problema sa tim, ispostavilo se da vaš mozak može da radi još bolje.

Poslije čaše pjenušavog vina, raspoloženje se neizbježno podiže, duša postaje lagana i želite da se zabavite. Ali ovdje nije sve tako jednostavno. U stvari, alkohol je jak depresiv, a nakon što zabava nestane, nivoi serotonina (hormona sreće) će pasti znatno niže nego što su bili prije konzumiranja alkohola.

Još jedan sjajan bonus potpunog izbjegavanja alkohola je pojačan ukus. Etanol otupljuje osjetljivost receptora i ukusi postaju manje intenzivni. Koža će vam takođe zahvaliti što ste odbili alkohol: alkohol podstiče upalne procese u tijelu. Ako ga potpuno izbacite iz ishrane, problematična koža će postati čista, a suha će se manje ljuštiti i iritirati.

I na kraju, alkoholna pića uopšte nisu dijetetski proizvod. Čak i ako pijete suho belo vino, rizik od povećanja telesne težine se povećava. Prvo, alkohol sadrži mnogo kalorija, a drugo, u velikoj mjeri pojačava apetit. Ako vjerujete američkom izdanju Nutrition, ukoliko pijete vino uz večeru, jedete 40% više.

 

Od sagorijevanja masti do boljeg zdravlja zuba: evo šta se dešava ako pijete zeleni čaj svaki dan

Na vrh