Zdravlje

Pogađa 1 od 10 žena: Kako prepoznati i liječiti sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je među najčešćim hormonskim poremećajima, a pogađa jednu od deset žena. Ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i izazvati neplodnost.

Image
Važne činjenice

Stvari koje ti nitko nije rekao o endometriozi – bolesti koja pogađa mnoge žene

PCOS se kod žena javlja kada je razina muških hormona u tijelu veća od normalne, što sprečava ovulaciju i utječe na menstrualni ciklus te uzrokuje ciste na jajnicima.

Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do nastanka policističnih jajnika, no najčešće je za ovo stanje odgovorna genetika. Sindrom policističnih jajnika karakteriziraju jajnici s brojnim folikularnim cistama, poremećaji menstrualnog ciklus, akne, pretilost, pojačana dlakavost, itd. Kod nekih žena navedeni simptomi su izraženi više, a kod nekih manje ili ih uopće nema. Žene se najčešće javljaju svom ginekologu radi neredovitih menstruacija, a potom ih se upućuje na daljnii pregled. Dijagnoza i liječenje ovog poremećaja provodi se u suradnji ginekologa, endrokinologa i dermatologa.

Studije su pokazala da čak do 70 posto slučajeva PCOS-a ostaje nedijagnosticirano pa je vrlo važno podići svijest o ovom poremećaju i omogućiti ženama da prepoznaju ovo stanje prije nego ono postane ozbiljan zdravstveni problem. Nažalost, žene koje se ne liječe od sindroma policističnih jajnika imaju veći rizik od razvoja ozbiljnijih zdravstvenih stanja kasnije u životu, kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i rak endometrija.

Image
Izvor: Pexels

Upravo radi toga, važno je obratiti pažnju na uobičajene simptome PCOS-a te se javiti svom liječniku ako oni postoje. Neki od najčešćih simptoma koji se mogu pojaviti kod žena sa sindromom policističnih jajnika su:

  • Neredovite menstruacije
  • Akne
  • Stanjivanje i opadanje kose
  • Pojačana dlakavost
  • Debljanje

Lijek za sindrom policističnih jajnika ne postoji pa je liječenje usmjereno na balansiranje hormona te na usvajanje zdravih životnih navika koje mogu ublažiti neugodne simptome.

Živjeti s PCOS-om nije ugodno, no postoje brojni načini koji ženama mogu olakšati simptome i omogućiti im da imaju bolji i kvalitetniji život. U nastavku donosimo savjete liječnika o tome kako se nositi i efektivno upravljati sa simptomima PCOS-a.

Razgovoraj s liječnikom

Ako patiš od sindroma policističnih jajnika, otvorena i iskrena komunikacija s liječnikom je ključna. U dogovoru s liječnikom treba osmisliti plan liječenja, a to može uključivati medicinske terapije za upravljanje određenim simptomima. Ginekolozi ženama najčešće pripisuju kontracepcijske pilule koje mogu pomoći kod neredovitih mensturacija te smanjiti pojavu akni i dlakavost.

Nažalost, ovo stanje ženama često narušava i mentalno zdravlje pa se ponekad pripisuju i antidepresivi ili lijekovi protiv anksioznosti. Liječenje može uključivati dermatologa za liječenje akni, ginekologa, psihologa za podršku mentalnom zdravlju, fitness trenera radi upravljanja težinom i endokrinologa.

Usvoji zdrave prehrambene navike

Održavanje zdravog načina života je važno jer PCOS povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Ako patiš od sindroma policističnih jajnika, nastoj se hraniti što zdravije jer bi održavanje uravnotežene prehrane moglo ublažiti brojne simptome. Pripazi na razinu kolesterola, smanji unos procesuiranih namirnica i alkohola te izbjegavaj cigarete. Nutricionisti savjetuju povećanje unosa hrane bogate željezom i proteinima.

Kvalitetna rutina spavanja također je jako važna jer san utječe na naše raspoloženje, ali i na prehrambene navike. Ako imaš problema s usvajanjem zdravih prehrambenih navika, zatraži savjet nutricionista ili dijetetičara.

Image
Izvor: Pexels

Uzmi u obzir i prirodno liječenje

Osim klasičnih lijekova, kod liječenja i ublažavanja simptoma PCOS-a pomoći mogu biti i prirodne metode i alternativna medicina. Prirodni lijekovi pomažu kod neugodnih simptoma, ali i poboljšavaju opće blagostanje. Biljni lijekovi, čajevi te dodaci prehrani mogu ublažiti simptome te riješiti nedostatak hranjivih tvari pa ih se svakako preporuča uključiti u prehranu. Liječnici savjetuju uzimanje suplemenata poput vitamina D, kalcija, omega-3 i magnezija.

Dakako, važno je imati na umu da prirodne terapije možda neće biti učinkovito za svakoga pa bi žene koje pate od PCOS-a prvo svakako trebale razgovarati sa svojim liječnikom. I prirodni lijekovi mogu izazvati nuspojave stoga ih treba koristiti oprezno i na siguran način.

Image
Izvor: Pexels

Redovno vježbaj

Uz zdravu prehranu, žene koje boluju od PCOS-a trebale bi u svoju rutinu uključiti i redovitu fizičku aktivnost. Ako te muči višak kilograma uzrokovan sindromom policističnih jajnika, redovito vježbanje pozitivno će utjecati na tvoje fizičko i mentalno zdravlje. Tjelovježba može pomoći i u regulaciji menstralnih ciklusa pa čak i smanjiti rizik od nekih bolesti povezanih s PCOS-om.

Image
Izvor: Pexels

Nauči upravljati stresom

Sindrom policističnih jajnika može narušiti kvalitetu života kod žena pa i negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje. Upravo radi toga, važno je pronaći učinkovite metode za borbu protiv stresa i anksioznosti. Kako ističu liječnici, prevelika količina stresa te tjeskoba mogu pogoršati simptome PCOS-a. Održavanje zdravog načina života odnosi se i na metode relaksacije, poput meditacije.

Vježbe disanja također mogu pomoći kod anksioznosti i napadaja panike. Nadalje, ako imaš sindrom policističnih jajnika, liječnici savjetuju i smanjenje unosa kofeina jer on može potaknuti tjeskobu i poremetiti san. Od velike pomoći može biti i razgovor s psihoterapeutom.

Image
Na vrh