BiH

Kandidatkinja HDZ-a za člana Predsjedništva BiH: Herceg Bosna je legalna!

Na današnji dan 1993. godine, prije 29 godina u Grudama je, Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu.

Obilježavanje obljetnice započelo je u Orašju kod spomen obilježja, gdje je izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem i kandidatkinjom Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanom Krišto, položilo vijenac i svijeće.

„Kada obilježavamo značajne obljetnice, kao što je i ova 29. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne, uvijek se prisjećamo što je zapravo taj događaj značio nekada, prije 29. godina, a što znači danas, kada je u pitanju Hrvatska Republika Herceg Bosna, što znači i u ovome aktualnom političkom trenutku. Ona kao politička, ekonomska, teritorijalna organizacija uspostavljena je prije 29. godina, njoj je prethodila Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kako bi obranila Bosnu i Hercegovinu kao domovinu i hrvatskog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Ona je legalna, Hrvatska Republika Herceg Bosna unesena je u Washingtonski pa i Daytonski mirovni sporazum, tako danas moramo cijeniti ono što su oni koji su sebe i svoj život utkali u našu slobodu.

Mi danas moramo nastaviti raditi na jednkopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH. Bosna i Hercegovina jest država tri konstitutivna naroda ali sa nejednakim pravima. Moramo učiniti sve da svaki narod bude jednakopravan u smislu biranja legitimnih političkih predstavnika u institucijama predviđenim za zaštitu kolektivnih prava, posebno kada je u pitanju institucija Predsjedništva i Domovi naroda“, kazala je Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prenosi RTV HB.

I tako traje obilježavanje osnivanja tvorevine, čiji su najviši dužnosnici zbog dokazanih ratnih zločina osuđeni na ukupno 111 godina zatvora pred Haškim tribunalom, a što može biti podrivanja ustavnog poretka.

Podsjećamo, na osnovu neoborivih dokaza za progon i masovno iseljavanje hrvatskog stanovništva ustanovljenaje nedvosmislena odgovornost tadašnjih rukovodstava paradržave Herceg-Bosne i Republike Hrvatske, a sve prema tragičnom dogovoru o uspostavi etnički čistih teritorija – nesuđenih država.

 

Patria


Komentari
Na vrh