BiH

SAOPŠTENJE Ambasada SAD obrušila se na Isaka: Optužbe protiv FUP-ovaca nisu nešto što je za slavlje

Ambasada SAD oglasila se saopštenjem u vezi s jučerašnjim svečanim dočekom koji je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak priredio za v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP) Vahidina Munjića i šefa specijalne jedinice FUP-a Mustafu S.

Ambasada SAD oglasila se saopštenjem u vezi s jučerašnjim svečanim dočekom koji je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak priredio za v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP) Vahidina Munjića i šefa specijalne jedinice FUP-a Mustafu Selmanovića.

“Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je odgovoran za održavanje vladavine prava, proslavlja povratak na posao visokih službenika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška krivična djela.

Ovi policijski službenici imaju pravo da se na sudu brane od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto što je za slavlje.

Izdaja povjerenja javnosti je kada su službenici za provođenje zakona, tužilaštvo ili sudstvo, koji su odgovorni za održavanje vladavine prava, optuženi za njegovo kršenje.

U suprotnosti je s opredjeljenjem za vladavinu prava da Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH policijskim službenicima, koji su pod istragom zbog zloupotrebe položaja, dozvoli da se vrate na posao.

Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage”, poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Na vrh