TK – Namjera je maturalni ispit uvesti u sve srednje škole (VIDEO)

12.02.2018. 


Ove školske godine, već trinaesti put u Tuzlanskom kantonu bit će organizirana matura. Gimnazijalcima će se na maturalnom ispitu, kao i prošle godine, pridružiti i učenici završnih razreda tehničkih škola.

– Rezultati koje imamo pokazuju zapravo jedan pozitvan utisak i trag na učenike i nastavnike ali i na pedagoški zavod koji je idejni tvorac i realizator uz pomoć nastavnika s univerziteta i škola  – kazao je predsjednik Kantonalne maturalne komisije Mirsad Kunić.

Tuzlanski kanton bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je održao ispit iz eksterne mature. Ocjene znanja kojeg pokazuju na maturalnim ispitima svake godine, ukazuje na validnost rezultata.

– Testove rade Centralna komisija sastavljena od dva profesora s univerziteta i jedan predstavnik pedagoškog zavoda. Došli smo u situaciju da se naša djeca pouzdaju u sebe i svoje sposobnosti a nikako u nedozvoljena sredstva – pojasnio je koordinator mature u TK Hariz Agić.

Direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča istaknuo je da će se ove godine prvi put objediniti sve tehničke škole na jedinstveno eksterno testiranje.

– Nadamo se da ćemo sljedeće godine raditi na objedinjavanju matura za gimnazije i tehničke škole u jedinstvenu maturu. U ovome mi prednjačimo ne samo na području BiH nego i puno šire i mogu kazati da iz susjednih zemalja dolaze da vide primjere naše mature – potcrtao je Čiča.

Namjera je maturalni ispit uvesti u sve srednje škole.

– Još ima posla u vezi s konačnim usvajanjem ove eksterne provjere znanja i kada se završi pilot faza mogla bi se primjenjivati kao maturski ispit u svim srednjim školama, osim u stručnim gdje uvijek postoji faza završnog ispita, koji se razlikuje jer ima jednu vrstu tehničkog rada – zaključila je pomoćnica za obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK Mersija Jahić.

Rezultate maturalnog ispita priznale su zemlje Evropske unije kao i Sjedinjenih Američkih Država koje ocjenu testa općeg znanja prihvataju bez dodatne provjere. Omogućava to i elektronska baza podataka, navode u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona.

Datum ovogodišnjeg maturalnog ispita još nije preciziran, ali se zna da će biti održan početkom maja.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!