BiH ti je ovo, nitko ni za što ne odgovara, niti građanina pita! Golub grivnjaš

28.04.2019. - 10:00 


Golub grivnjaš, u narodu poznat kao golub grnjaš (ptica selica) je donedavna bio česti posjetitelj tuzlanske županije, točnije, Bukinja i Šićkog Broda, no, iz godine u godinu sve ih je manje vidjeti koji sele oko 01.10. početkom jeseni u toplije krajeve, dok smo bili navikli da se vraćaju na staro gnijezdo negdje oko prvog travnja naredne godine, odnosno, početkom proljeća, po kojima postoji u narodu legenda da je njihovim povratkom moguće sijati proljetne kulture žitarica i da nema bojazni od njihovih stradanja. Bilo je uživati u njihovom gugutanju, pogotovo tijekom parenja, međutim, posljednjih godina su rijetki gosti, odnosno, teško ih uopće primijetiti, čuti, a kamo li vidjeti.

U šumi ranča „Oaza mira“ Šićki Brod je godinama bilo uživati slušajući njihovu pjesmu (gugutanje), zadovoljstvo je bilo promatrati njihovu šetnju po ranču i ubiranju hrane, koju sam im često ostavljao na određeno mjesto za koje su oni znali, i, ponašali se kao malte ne domaće životinje, jer ih nitko nije uznemiravao. Redovno se njih nekoliko parova vraćalo na svoja stara gnijezda nakon selidbe u jesen, jedino jedan mužjak već, pa, možda skoro desetak godina je ostajao, nije selio u toplije krajeve, e, da li zbog povrede ili nešto drugo, to nisam odgonetnuo, jedino sam ga redovno prehranjivao preko zime, ali sam primijetio da mu se svakog proljeća vraćala ženka uz ostale povratnike sve do ove 2019 godine, kada je ostao usamljen. Ne da mu se nije vratila partnerka, nego se do sada nije vratio ni jedan par zbog čega smo zabrinuti, o čemu bi pogotovo  pod hitno trebalo poduzeti odgovarajuće mjere Ornitološko društvo “Naše ptice” za njihovu zaštitu i uzrok njihovog nestanka, što je veoma jednostavno zaključiti zbog neposredne blizine TE Tuzla i nekontrolirane sječe šuma.

            Nestanak goluba grivnjaša ne bi trebao zabrinuti samo Ornitološko društvo “Naše ptice”, nego i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice tuzlanske županije koji bi se ozbiljno trebali zapitati njihovog nestanka, čiji je sigurno uzrok njihove ne brige o dosadašnjoj zaštiti okolice tuzlanske županije. Možemo tek zamisliti o posljedicama za ljudski rod, za što trebaju snositi punu odgovornost.

 

Pa još da nam odlagalištem šljake TE Tuzla bloka 7 šljakom unište prirodni biser i staništa života mnogih ptica, životinja, biljaka, riba, pitkih voda i biljaka značilo bi totalno uništenje i građana u neposrednoj blizini.

No, BiH ti je ovo, nitko ni za što ne odgovara, niti građanina pita!

 

Anto Šimić ČikoBoljaTuzla.ba (članak poslao čitatelj) - Stavovi izneseni u ovom članku ne predstavljaju stavove portala BoljaTuzla.ba. BoljaTuzla.ba ne garantuje njihovu tačnost ili potpunost. Svi korisnici portala su saglasni sa činjenicom da lično snose svaki rizik vezan za pristup i korištenje sadržaja ove web stranice. BoljaTuzla.ba isključuje svoju odgovornost za svaku direktnu i/ili indirektnu štetu nastalu ili koja bi mogla proizaći iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala , kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju ovog web portala.


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!