Veze

Sindrom slomljenog srca: da li zaista možete umrijeti od nesretne ljubavi?

Često se u ljubavnim pričama i melodramama rastanak sa drugom polovinom izjednačava sa smrću. A fraze „Ne mogu da živim bez tebe“ i „slomio si mi srce“ odavno su klišei. Šta se dešava sa našim srcem i tijelom kada prolazimo kroz raskid u stvarnom životu? I da li je zaista moguće izgubiti život zbog neuspjele veze?

Prema riječima stručnjaka iz Britanske fondacije za srce, kada ste slomljenog srca zbog raskida (kao i iz bilo kog drugog ozbiljnog razloga), možete razviti takozvanu Takotsubo kardiomiopatiju – akutnu disfunkciju lijeve komore u pozadini teškog stresa. Među karakterističnim znacima patologije su nagli razvoj srčane insuficijencije, bol ili pritisak u grudima, bolovi u ruci i ramenima, otežano disanje, mučnina, EKG promijene karakteristične za infarkt miokarda.

Ovaj fenomen je 1990. godine prvi opisao japanski naučnik Hikaru Sato, koji je opisao nekoliko slučajeva sa sličnim simptomima kod pacijenata sa historijom nedavnog teško traumatskog događaja (razdvajanje, smrt voljene osobe, iznenadni gubitak posla ili novca, nesreća, nasilje u porodici itd.) Sindrom je dobio ime po japanskom glinenom loncu za hvatanje hobotnica “tako-tsubo”, koji podsjeća na lijevu komoru srca.

U 90 odsto slučajeva, Takotsubo kardiomiopatija se javlja kod žena, posebno kod žena u postmenopauzi (prosječna starost hospitalizovanih je 66 godina). Treba napomenuti da ova patologija nije nasljedna, kao i mnoge druge kardiovaskularne bolesti.

I iako većina pacijenata sa ovom dijagnozom očekuje povoljan ishod, ipak postoje fatalni ishodi. Dakle, da, sasvim je moguće umrijeti od slomljenog srca. Iako, u stvari, uzrok nije sam događaj, već kako naše tijelo reaguje na njega.

 

Bezvremenski ljubavni savjeti kojih se vrijedi podsjetiti


Komentari
Na vrh