Aktuelno

Sindikat visokog obrazovanja TK pita Vladu: ˝Ko dezinformira javnost i ko se ovdje pravi lud?˝

Otvorenim pismom upućenim Vladi Tuzlanskog kantona danas se oglasio Sindikat visokog obrazovanja TK.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Sindikat visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona (SVOTK) je iznenađen brzinom medijskog odgovora Vlade TK na naš dopis od 27.12.2019. godine. Bilo bi dobro da se bar približnom brzinom rješavaju problemi koji su nagomilani na Univerzitetu u Tuzli, a za čije rješavanje bi najveću ulogu trebala imati upravo Vlada TK kao osnivač Univerziteta u Tuzli.

Radi istine, dužni smo upoznati javnost sa određenim činjenicama.

Sindikat visokog obrazovanja TK ima reprezentativnost za nivo Univerziteta u Tuzli, odnosno kod našeg poslodavca. Iz toga i proističe osnovna uloga Sindikata visokog obrazovanja TK, a to je da se isključivo bori za zaštitu prava zaposlenika Univerziteta u Tuzli.

Tačno je da članstvo SVOTK nije informisano o najavljenim reformama Vlade TK na nivou Univerziteta u Tuzli, pošto predstavnik Sindikata nije bio uključen u navedene procese, iako imamo potvrđenu reprezentativnost kod poslodavca. Podsjećamo Vladu TK da Univerzitet u Tuzli ima preko 90% nastavnika, saradnika i studenata na nivou Tuzlanskog kantona, i da Vlada TK kao osnivač prvenstveno rješava problematiku JU Univerzitet u Tuzli, a ne privatnih visokoškolskih ustanova. Cijenimo brigu Vlade TK za broj članova SVOTK, ali mislimo da Vlada TK ima mnogo, mnogo važnijeg posla. Za informaciju Vladi TK, zbog principijelne borbe za radnička prava broj članova SVOTK u stalnom je porastu!

Vezano za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, SVOTK napominje da u akademskoj zajednici na Univerzitetu u Tuzli o tome nije bilo nikakve javne rasprave. Osim toga, zar Vlada TK mora reagirati sa izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju samo ako i kada dobije Odluku Ustavnog suda?

Sindikat visokog obrazovanja TK ističe da se u javnosti pojavila samo informacija o potpisivanju sporazuma sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja odnosno informacija o povećanju plaća za osnovno i srednje obrazovanje (povećanje koeficijenata za 6.87%), dok ni na jednom mjestu visoko obrazovanje nije spomenuto. Prema tome, nigdje Vlada TK eksplicitno nije objavila da se povećanje plaća odnosi i na zaposlenike Univerziteta u Tuzli. Radujemo se čvrstom obećanju Vlade TK da će početkom sedmice (a taj početak je bio “lani”, tj. 30.12.2019. godine) potpisati sporazum kojim će se realizovati povećanje plaća zaposlenicima Univerziteta u Tuzli u iznosu od 6.87%, kao što je to učinjeno sa ostalim zaposlenicima u oblasti obrazovanja. Bilo bi nam drago da se oglasi Vlada i nadležno ministarstvo da li je do 24.01.2020. potpisan najavljeni sporazum. I dalje se pitamo ko ovdje koga dezinformiše?

U medijskom odgovoru Vlade TK, kao niti pisanom odgovoru Ministarstva obrazovanja i nauke se ni na jednom mjestu ne spominju izmjene Standarda i normativa visokog obrazovanja i donošenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike Univerziteta u Tuzli. Vjerovatno Vladi nije u interesu niti planira raditi na Kolektivnom ugovoru niti kvalitetnim Standardima i normativima. Također, Vlada TK je ignorirala navod Sindikata visokog obrazovanja TK “da se stavlja Vladi TK na raspolaganje kao partner pri donošenju navedenih zakonskih akata.” – navodi se u otvoremom pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata visokog obrazovanja TK Dr sci. Samir Nurić, red. prof.

Na vrh