Sport

Selekcija U 13 FK Sloboda Tuzla pobjednica turnira u ženskom nogometu.

Tuzla; 11.11.2023. Pomoćni teren stadiona Tušanj. Turnir ženskih ekipa U 13 grupa sjever.

Sudac: Milana Marković (Šekovići). Delegat: Veselinka Bojanović (Brčko).

Danas, 11.11.2023 godine u Tuzli na pomoćnom terenu stadiona Tušanj je upriličen turnir ženskih ekipa „U“ 13 N/FS BiH, gdje su se sastale: (1). Krivaja Zavidovići 0 : 0 Posavina Domaljevac; (2). Sloboda TZ 1 : 1 Sloga Doboj; (3). Sloboda TZ 3 : 0 Krivaja Zavidovići; (4). Posavina Domaljevac 1 : 3 Sloga Doboj; (5). Sloga Doboj 0 : 0 Krivaja Zavidovići; (6) Sloboda TZ 1 : 0  Posavina Domaljevac.

Tuzlanke su pobjednice ovog turnira.

Mada vrijeme nije baš pogodovalo, no i pored toga djevojčice su iskazale požrtvovnost takmičarskog karaktera, međutim, posebno raduje izražena volja i trud kod svih takmičarki da se nametnu igrom kako treneru ekipe, tako i pozivu u Državnu selekciju, među kojima u dosadašnjem dijelu takmičenja prednjači FK Sloboda Tuzla „U“ 13, koja je već iznjedrila 10 reprezentativki, među kojima je prvi strijelac i ponajbolja igračica tuzlanki Đejla Ćudić sa 13 postignutih golova.

Armin Mujezinović trener U 13 ženske selekcije FK Sloboda Tuzla koja se takmiči pod okriljem Nogometnog Saveza BiH u sklopu regionalnih ženskih selekcija U 13 i mlađe naglašava:

„Liga se sastoji od četiri regije. zapad, sjever, centar i jug koja broji 16 ekipa, a mi smo članovi grupe sjever u kojoj se takmiče; FK Sloboda Tuzla, zatim FK Krivaja Zavidovići, FK Sloga Doboj i NK Posavina Domaljevac. 

Treba napomenuti da je cilj ove lige razvoj i podrška mladim igračicama sa što većim omasovljenjem djevojčica zainteresiranih za ovaj sport.

Naša pionirska selekcija broji preko 20 registriranih igračica, no, pored toga imamo još njih desetak priključenih u škole fudbala, tako da slobodno možemo s ponosom pričati o brojki preko 40 članova sa kojima smo izborili plasman u Premijer ligu, čime smo omasovili ženski fudbal ne samo u Tuzli, nego i regiji, što nam daje za pravo da kažemo da naš rad ide u pozitivnom smjeru.  

Što se tiče rezultata, naša selekcija U 13 je vodeća sa 26 bodova. Igramo 24 kola u dvije polusezone na četiri lokacije gdje se igra turnirski nivo po tri kola. Prvak iz svake regije u maju ide na završnicu u Sarajevo koji svake sezone postaje popularniji. Rezultati nam nijesu na prvom mjestu, mada nudi takmičarski duh što je jako dobro za razvoj ženskog fudbala, čime potvrđuje da je fudbal itekako ženski sport, gdje djevojčice vide svoju perspektivu, zbog čega smo uspjeli iznjedriti 10 kandidatkinja koje su U 13 Reprezentacije BiH, što potvrđuje da smo postali jedan od ozbiljnih klubova u razvoju ženskog fudbala u BiH“.

Koliko se radi ozbiljno u kolektivu U 13 Sloboda Tuzla ide u prilog izražena posjeta ljubitelja ovog sporta gdje posebnu podršku daju roditelji takmičarki u svim segmentima, zbog čega su i rezultati vidni, među kojima se posebno ističe Dževad Ćudić roditelj najbolje igračice i prvog strijelca U 13 ženske selekcije FK Sloboda i člana reprezentativke BiH.

 

Anto Šimić Čiko

Na vrh