Politika

SDBiH: Pozivamo sve patriotske snage BiH da održe sastanak

Destruktivne izjave i novi pokušaji rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine, zahtijeva konkretno djelovanje u aktuelnim kriznim političkim događanjima, više nego ikada potrebna je odgovorna i funkcionalna politička reakcija. Članovi Predsjedništva SDBiH na trećoj sjednici usvojili su zaključke:

 

  1. Predsjedništvo SDBiH najoštrije osuđuje najavljeno otcjepljenje RS od strane Milorada Dodika. U skladu sa najavljenim pozivamo sve patriotske snage u BiH da održe sastanak na kojem će se donijeti jasan plan djelovanja u cilju zaštite teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodno priznatih granica BiH. Od EUFOR-a očekujemo da stane na međunarodno priznate granice BiH i iste zaštiti, a ne međuentitetsku liniju Nema podjele države! kako to traži Dodik. Od nadležnih organa BiH tražimo da promptno provedu i procesuiraju sve oni koji pokušaju srušiti ustavno pravni poredak BiH.
  2. Predsjedništvo SDBiH smatra da niko ne smije biti iznad zakona BiH. To uključuje nosioce najviših zakonodavnih, izvršnih i sudskih funkcija u ovoj zemlji. Svi moraju i trebaju biti jednaki pred zakonom. Poštujemo presumpciju nevinosti, ali tražimo od pravosudnih organa BiH da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom BiH.
  3. Predsjedništvo SDBiH traži od svih parlamentarnih stranaka da podrže izmjene Izbornog zakona u cilju zaštite integriteta izbornog procesa i sprečavanja krađe glasova. Pozivamo poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona da podrže Deklaraciju na inicijativu poslanika Huseina Tokića, kojom se od Vijeća ministara BiH traži da u saradnji sa CIK-om BiH kreira izmjene Izbornog zakona BiH. Smatramo da je došlo vrijeme da građani istinski biraju svoje izabrane predstavnike, a ne brojači.

 

Na vrh