Lični stav

PIŠE MURAT TAHIROVIĆ Zašto entitetske i kantonalne policije i tužilaštva ne procesuiraju negiranje i negatore genocida?!

Je li krajnje vrijeme da nadležne institucije konačno stanu u zaštitu građana?

Za NAP piše: Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida

Zašto nema istrage nakon gnusnih negiranja genocida od strane Milorada Dodika, predsjednika entiteta Rs i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije?

Nakon niza verbalnih uvreda na račun Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, ponižavanja koje, ne da nije civilizacijsko, već uopste nije za poređenje sa bilo čime, mi Bošnjaci imamo potpuno odsustvo zaštite institucija čija je to zakonska obaveza.

Mogao bih danima nabrajati sve uvrede koje je prema narodu kojem pripadam izrekao Milorad Dodik i za to, ne da niti jedna institucija nije reagovala, već nam glavni tužilac Tužilaštva BiH javno saopšti da oni ne znaju kako procesuirati negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Čudno! A podignu optužnicu protiv mladića iz Ključa koji je na društvenim mrežama vulgarno vrijeđao stradanje nevine djece hrvatske nacionalnosti u Vitezu. I neka su, i trebaju. Samo se postavlja pitanje – zašto dozvole ovakvo bahaćenje i vrijeđanje od strane Dodika?

A to vrijeđanje ima direktne posljedice – napadaju se povratnici, premlaćuju, uništavaju se vjerski objekti i na kraju – zar javna riječ političara ne bi trebala biti teža od riječi običnog građanina?

Šute državne institucije, vjerovatno, ili samo pretpostavljam, da su pod kontrolom Dodika i njegovih partnera? Ne znam ali se nadam da će neko odgovoriti.

Međutim, šta je sa federalnim i kantonalnim institucijama, zašto i one šute? Zašto nema istraga u kantonalnim tužilaštvima ili policijskim agencijama?

Jer, pored KZ BiH, koji je intervencijom visokog predstavnika omogućio kažnjavanje osoba koje na bilo koji način negiraju genocid i druge ratne zločine, mi imamo na snazi KZ FBiH, član 163, koji kaže:

“Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti:

(1) Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine;

(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prisilom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi narodnosnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obilježja ili grobova, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina;

(3) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini zloupotrebom svoga položaja ili ovlaštenja, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina;

(4) Ko krivično djelo iz stava 2. ovog člana učini zloupotrebom položaja ili ovlasti, ili ako je zbog tog djela došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posljedica za zajednički život konstitutivnih naroda i ostalih koji žive u Federaciji, kaznit će kaznom zatvora od jedne do deset godina;

(5) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Je li krajnje vrijeme da nadležne institucije konačno stanu u zaštitu građana?

Na vrh