Zdravlje

Saznajte zašto je brisanje lica peškirom loš izbor

Do sada smo čuli različite tvrdnje koje govore da je daska od wc šolje izvor najvećeg broja klica u kupatilu. Međutim, mikrobiolozi tvrde da to nije istina i da se zapravo najviše bakterija i mikroorganizama krije na našim vlažnim peškirima. Ova činjenica dovodi do daljih problema, jer svakodnevno peškirom brišemo lice i ruke. Možda mislite da je brisanje lica nakon umivanja peškirom najlogičnije, ali ono nije pravi izbor, pogotovo ne za problematičnu kožu sklonu bubuljicama. Evo zašto bi trebalo da prestanete da koristite peškir prilikom njege lica!

Saznajte zašto je brisanje lica peškirom loš izbor.

Ubrzava starenje kože

Tkanina peškira može biti suviše gruba za vaše lice, samim tim će iznova iritirati površinski sloj kože. Izazvaće mini oštećenja koja se ne vide golim okom, nakon brisanja lica grubim peškirom možete osetiti peckanje na obrazima ili svrab. Ostaju mikro ogrebotine u koje se množe različite vrste bakterija što doprinosi stvaranju bubuljica i razbuktavanju već postojeće infekcije na koži vašeg lica. Infekcije usporavaju proces stvaranja novih proteina što ubrzava starenje vaše kože.

Može učiniti vašu kožu masnom

Peškir upija sve sa kože lica, zato i volimo da ga koristimo. Međutim površina kože lica luči određenu količinu prirodnih ulja koja je štiti od vremenskih promijena i drugih spoljašnjih uticaja. Kada peškirom obrišemo lice mi uklanjamo prirodna ulja, koža postaje osjetljiva i slikovito rečeno pali se alarm. Lice mora da nadoknadi izgubljenu količinu ulja, pokreće lojne žlezde i vaša normalna koža postaje masna što donosi mnogobrojne rizike.

Peškir može začepiti vaše pore

Kada pomijeramo peškir gore dole po našem licu mi raznosimo bakterije i one se zavlače među pore zajedno sa drugom prljavštinom. Nisu to samo prljave čestice sa naše kože lijepe se mnogobrojne prljavštine sa samog peškira i mi lagano ali sigurno postajemo podložni proširenim porama i mitiserima.

Iritira osjetljivu kožu lica

Brisanje lica peškirom posebno je problematično za osjetljivu i suhu kožu, koja postaje sklona perutanju. Bakterije mogu izazvati jak svrab, a gruba tkanina može pokrenuti ljuštenje kože, perutanje, a samim tim i mnogobrojne infekcije i kožna oboljenja.
Suhoj koži potreban je mnogo nježniji pristup, kao što je blago tapkanje tufera.

Foto: izvor

Smanjuje efikasnost proizvoda za njegu kože

Hidratantna krema najbolje funkcioniše kada se nanese na kožu koja je vlažna i na kojoj je ostalo nekoliko kapljica vode. Peškir je temeljan i uklanja svaku kap vode i prirodnog ulja, tako da hidratantne kreme i serumi ne prodiru duboko u kožu kao što bi to bio slučaj kada bi se vezali za čestice vode.

Zato je uvijek bolje koristiti rukavicu za skidanje šminke i pamučne tufere ili vatu, blago tapkajući kožu lica nakon umivanja.

 

Zimske kombinacije koje su osvojile svjetsku modnu scenu

Komentari
Na vrh