Potpisana Deklaracija “Za zaštitu i očuvanje sportsko-rekreacione zone Šićki Brod”

05.06.2021. 


Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Centar za ekologiju i energiju, UG „E-Zona“ i Eko-sport “Šićki Brod“ organizovali su manifestaciju pod nazivom „Priroda pobjeđuje“ na jezeru „Kop“ Šićki Brod.

Lokalne zajednice se već dugi niz godina bore protiv planova da se na prostoru zatvorenog rekultivisanog površinskog kopa Šićki Brod otvori deponija šljake i pepela, koja bi trajno uništila i zagadila prirodu i dodatno ugrozila već narušeno zdravlje stanovnika okolnih naselja. Usvajanje Prostornog plana Tuzlanskog kantona je još jedna pobjeda lokalne zajednice, te udruženja i pojedinaca koji su godinama davali svoj maksimum da pomenuti prostor zaštite.

 

Kako bi dodatno ojačali zajedničke napore na očuvanju ovog prostora, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla te Općine Lukavac potpisali su Deklaraciju “Za zaštitu i očuvanje sportsko-rekreacione zone Šićki Brod”. Potpisivanjem Deklaracije, obavezali su se da intenzivno rade na uređenju ovog prostora, sa ciljem što skorijeg uspostavljanja sportsko-rekreacione zone koja će biti u funkciji građana Tuzlanskog kantona, ali i svih drugih koji žele da uživaju u prirodnom, zdravom i čistom okolišu, čime bi se obogatila i turistička ponuda naše regije.

 

Pomenutu Deklaraciju potpisali su: Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, Edin Delić, načelnik Općine Lukavac i Suad Salibašić, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac.

 

U sklopu manifestacije, prisutni su mogli da pogledaju i dokumentarni serijal “Jezero Kop Šićki Brod – resurs za budućnost”. Pored toga, učenici osnovnih škola iz Bukinja i Lukavca su posadili sadnice, a realizovana je i akcija čišćenja prostora oko jezera.

Manifestacija je organizovana u sklopu kampanje “Voda za sve“, a u okviru projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija kroz program Podrške civilnom društvu i medijima.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!