BiH

LIDER SNSD-a Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije: Nismo ništa konkretno dogovorili, jer nije bilo ni moguće dogovoriti

Nismo ništa konkretno dogovorili, jer nije ni bilo moguće dogovoriti.

Nismo ništa konkretno dogovorili, jer nije bilo ni moguće dogovoriti, izjavio je večeras medijima predsjednik Rs-a i SNDS-a Milorad Dodik, nakon sastanka vladajuće koalicije na nivou BiH, održanog u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

Dodik se prvi obratio medijima, a njegovi partneri iz FBiH su, kako je rekao, još ostali gore da nešto rješavaju, pa će se obratiti nešto kasnije.

Istakao je da je sastanak sa delegacijama HDZ-a BiH i Trojke ostao nezavršen i da u narednih sedam dana slijedi nastavak razgovora.

Razgovarano je, objašnjava, o ranije dogovorenim, a nezavršenim pitanjima. Bilo je, pojašnjava Dodik, govora i o Izbornom zakonu BiH, čije su izmjene neprihvatljive za Rs.

Kada je u pitanju Centralna izborna komisija (CIK) BiH, podsjeća da je i ranije postojao dogovor oko izmjene njenog sastava.


Foto: Patria

– Danas smo potencirali to pitanje. Očigledno je da se formalno-pravno može pristupiti promjeni CIK-a BiH.

Ovaj sastanak, da vam pravo kažem, ostao je nezavršen tako da u narednih sedam dana ponovo treba da nastavimo razgovarati o ovim temama – dodao je Dodik.

Naveo je kako će tražiti odgovornost ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, koji je, kaže Dodik, “bez ikakve sugestije pokrenuo pitanje Rezolucije”.

– Tražimo njegovu odgovornost. To je pitanje o kojem će se morati razgovarati. Poslije eventualnog donošenja Rezolucije mnoge stvari bit će teško dogovarati – poručio je Dodik.

Medijima su se iz Rs-a obratili i lider Ujedinjene srpske Nenad Stevandić i potpredsjednica SNSD-a i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Stevandić kaže da je održano pet sastanaka na kojima se pokazalo da vladajuća stranka iz Rs-a nema partnere na nivou BiH.

Cvijanović je dodala da partije koje ozbiljno žele da vrše vlast moraju imati politički potencijal.

– Mi smo u deficitu, jer nemamo partnere koji mogu tako da funkcionišu – dodala je Cvijanović.

Na vrh