BiH

Prijavite nasilje u porodici – Da li znate ko je Halida Mujedinović?

Da li znate ko je Halida Mujedinović? Da li ste imali vremena zapamtiti barem ime žene koju je u Gradačcu muž krvnički iskasapio sjekirom. Za njega mediji pišu da se “okupo i presvuko” nakon obavljenog posla. Rečeno je i da je bio ljubomoran, da je u njezinom telefonu našao poruke… Eto, vidiš šta je čovjeku radila. Ona je kriva. Ne bi on, bezbeli ga je ona navela. Žena je kriva. Uvijek.
I zato je velika sramota da nema više istupa poput ef. Muje Durmiševića koji poziva vjernike da osude nasilje u porodici, da prijave, da žrtve zaštite. Govorio je na dženazi svirepo ubijene Halide.
~
“Stojimo pred još jednom žrtvom nasilja u porodici. Klanjamo se rahmetli Halidi, jer je njen ovozemaljski život okončan u nasilju. Statistika kaže da je svaka treća žena u BiH, u kojoj ili zakoni nisu dobri, ili institucije ne rade svoj posao, žrtva nasilja. Država treba da uradi svoje, da budemo sigurni. Bolesne treba da liječi. Pozivam vas kao vjernike da osudite nasilje u porodici, da ga prijavite, da zaštitite žrtve“.
Njegov istup valja cijeniti tim više jer su se vjerske zajednice nametnule kao, nerijetko, uticajniji medij od institucija države. To će se na duge staze pokazati pogubnim, ali to je posve druga tema.
U ovom slučaju čestito je i hrabro da je efendija Durmišević govorio o tome što bi trebalo da čine oni koji godinama primaju platu u kojekakvim centrima za zaštitu ženskih prava i vaze po konferencijama o ‘gender issues’ dok se broj zaposenih žena smanjuje a onih koje izrabljuju i ubijaju povećava.
Bilo bi sigurno učinkovito da to bude praksa na mjestima gdje caruju muškarci, na džumama, sijelima, misama da se govori o pogubnosti nepostojanja čak ni elementarnog stida pred činjenicom da žene u BiH ubijaju ko glinene golubove.
Ima li iko da izda fetvu, ekskomunicira nasilnike i zaštiti majke, sestre, supruge, kćeri na koje je otvoren lov, ako već crkve i džamije postaju novi centralni komiteti.
____________________________________
PRIJAVITE NASILJE! SOS TELEFON:
🚩 033 222 000 Kanton Sarajevo
🚩 1265 Federacija BiH
🚩 1264 Republika Srpska
Na vrh