Aktuelno

Obilježeno 111 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića

Obilježeno rođenje velikana polaganjem cvijeća ispred biste u dvorištu ateljea

 

Obilježavanje 111 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića organizovano je danas, 03.12.2018.godine ispred biste ovog velikana, u dvorištu ateljea Ismet Mujezinović, u kojem je radio i stvarao sve do kraja života. Atelje je nakon smrti Ismeta Mujzinovića, po njegovoj želji, pripao njegovom rodnom gradu Tuzli. S ciljem očuvanja uspomene na ovog velikog umjetnika, a uz to i hrabrog vojnika, i šarmantnog i svestranog čovjeka uređena je Spomen soba, u istoimenom ateljeu, u kojoj su sadržane fotografije, lične stvari i predmeti  Ismeta Mujezinovića , gdje se vidi njegov bogat i raznovrstan društveni i privatni život. Osim fotografija sa suprugom Marijom i djecom, posjetioci  mogu pogledati  i druge interesantne fotografije sa mnogim poznatim ličnostima.U privatnoj posjeti velikom umjetniku  bili su poznati svjetski šahisti jer je Ismet volio da igra šah. Bio je vrlo svestrana ličnost.

Tim povodom, gradonačelnik Tuzle, gospodin Jasmin Imamović, direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Dženan Jusufović i uposlenici organizacione jedinice Međunarodna galerija portreta Tuzla, danas su položili cvijeće na bistu Ismeta Mujezinovića i time odali počast jednom izuzetnom čovjeku.

U prilogu vidimo fotografije:

  • posjeta Tita iz 1966. godine (kao ilustracija članka)

  • Ismet Mujezinović sa suprugom Marijom, Sarajevo 1937-1938 g.,

 

  • Mujezinović i Dimitrijević u oslobođenoj Tuzli, 1944.godine,

 

  • posjeta svjetskih šahista Tigran Petrosiana, Lew A. Polugaewskog i Gari Kasparova kući Mujezinovića,1983.godine,

A slike po kojima je prepoznatljiv i koje su obilježile određene periode njegovog života, koji su imali veliki uticaj i na njega kao čovjeka ali i na njega kao umjetnika su također u prilogu:

  • Ruka, 1925.g.

  • Autoportret, 1930.g,

  • Oslobođenje Tuzle, 1943.g

  • Autoportret sa crvenom maramom 1974.g.

 

Sve ljudske, umjetničke i intelektualne osobine koje su činile ličnost Ismeta Mujezinovića utjecale su na  njegov rad i angažman. Bez toga, tok kulturno-intelektualnog života u Bosni i Hercegovini u proteklih 111 godina ne bi bio isti. Jedan je od rijetkih umjetnika koji je dobio čin majora ali i mnoge nagrade koje svjedoče o kvalitetu njegovog likovnog stvaralaštva i priznanja za  borbu u oslobođenje zemlje i njenog naroda.  Bio je jedan od osnovača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, Udruženja likovnih umjetnika BIH, Galerije portreta istaknutih ličnosti u Tuzli, Univerzitata u Tuzli, Collegium Artisticum-a. Mnogo je razloga zbog čega je dan rođenja Ismeta Mujezinovića i dalje važan dan u historiji Tuzle i Bosne i Hercegovine.

 

Na vrh