BiH

Sven Alkalaj opisao kako je izgledala blamaža Željke Cvijanović u Vijeću sigurnosti UN

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija potvrdio je da je usaglašen finalni prijedlog teksta rezolucije o Srebrenici nakon vrlo inkluzivnih konsultacija, te da još očekujemo datum sjednice Generalne skupštine na kojoj bi se obavilo glasanje.

Nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u i sadašnjim ambasadorom BiH u SAD-u Sven Alkalaj opisao je za televiziju Hayat kako su tekle aktivnosti koje su obilježile ovu diplomatsku akciju, kao i efekte s posljednje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti koju je tražila Rusija.

 

 

“U diplomatskim krugovima je s podsmijehom ispraćeno obraćanje Željke Cvijanović u ličnom kapacitetu jer nije mogla nastupiti kao članica Predsjedništva s obzirom na to da je stalni predstavnik BiH pri UN-u ambasador Lagumdžija bio prisutan, pa se obratila isključivo kao Željka Cvijanović, i tako je i doživljena. Naravno, pored ambasadora Lagumdžije, koji je govorio u oficijelnom kapacitetu, sjednici je prisustvovao i obratio se i visoki predstavnik Christian Schmidt. Zabilježeno je i obraćanje Marka Đurića, koji je kandidat za ministra vanjskih poslova Republike Srbije, a koji je trenutno moj kolega, ambasador Srbije u Vašingtonu. Čitava atmosfera koja je vladala tom sjednicom bila je posljedica inicijative Ruske Federacije koja je tražila prostor za platformu za obraćanje Željke Cvijanović, koja je, naravno, osula paljbu i u potpunosti se suprostavila naporima bh. diplomatije da na profesionalan i diplomatski način nađe rješenje. Rezultat je bio da je 13 zemalja članica Vijeća sigurnosti kritikovalo način na koji se ponaša rukovodstvo Republike Srpske i njihovi zvaničnici koji negiraju genocid, veličaju ratne zločine i pozivaju na secesiju”, informisao je ambasador Alkalaj o rezultatima sjednice Vijeća sigurnosti.

Podsjetio je da je ideja o usvajanju ove rezolucije aktivna još od 2019. godine, ali da je zbog početka rata u Ukrajini i epidemije korone odlučeno da se sačeka bolje vrijeme.

“Mislim da smo danas postigli puno bolje efekte nego da smo tada nastavili s tim projektom, a sami tekst rezolucije se nije puno promijenio. Ono što se desilo jeste da je i sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na insistiranje Rusije u potpunosti osvijetlila čitavu problematiku genocida u Srebrenici na mnogo širi način i predstavila jedan bumerang prema Ruskoj Federaciji i njenim nastojanjima da se ne donese ova rezolucija”, istakao je ambasador Alkalaj.

 

 

Na vrh