Politika

Negator genocida, Peter Handke, proglašen nepoželjnim i u Tuzlanskom kantonu

Skupština Tuzlanskog kantona proglasila je danas Petera Handkea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, personom non grata u TK. Ova odluka je donesena jednoglasno, a za nju su glasali zastupnici i pozicije i opozicije.

 “Završna faza genocida, prema opće prihvaćenoj i naučno utemeljenoj definiciji je negiranje genocida, a Peter Handke je usprkos svim presudama Međunarodnog suda u Haagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida negirao i nastavlja negirati genocid u Srebrenici. Kontroverzni austrijski književnik Peter Handke ne mijenja svoje stavove, planira dolazak u našu zemlju i posjetu majkama Srebrenice, što bi izazvalo dodatno poniženje žrtava genocida”, navodi se u obrazloženju incijative, koju je uputio Klub zastupnika SDA i u kojoj je Handke označen kao “negator genocida”.

Također, navodi se, poznato je da je Peter Handke za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincima, piše Faktor.

Dodjeljivanje Nobelove nagrade ovakvoj osobi je nova uvreda za žrtve genocida, a njegova posjeta Bosni i Hercegovini izazvala bi dodatno poniženje svih žrtava velikosrpske agresije”, zakljčeno je u incijativi.

Podsjećamo, Handke je proglašen personom non grata u Kantonu Sarajevo, a slična odluka donijeta je i na Kosovu.

Na vrh