Politika

Jasmin Imamović: Šuvalić laže, protiv njega i Bijedića podnijet ću tužbe za klevetu

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, saopštenjem za javnost odgovorio je na današnju izjavu Mirsada Šuvalića, predsjednika Udruženja građana “15. maj”, koje okuplja prevarene kupce nekretnina u ovoj zgradi, a koju su prenijeli brojni mediji: „Mi smo dobili informaciju da je Panonsko jezero izgrađeno našim parama, te da je iz vlasništva Direkcije za izgradnju preknjiženo na Grad Tuzlu.“ .

U saopštenju koje prenosimo u cjelosti se navodi:

Sa gnušanjem odbacujem navedenu tvrdnju, ranije iznesenu od strane Envera Bijedića, bivšeg direktora Direkcije za izgradnju.

-Prvo Panonsko jezero je izgrađeno i plaćeno iz budžeta Općine Tuzla, 2003. godine, a uplate novca kupaca prema Direkciji za izgradnju su vršene pet godina poslije, 2008. godine.

-Prvo jezero, kao i ostala slana jezera, nikada nisu bila vlasništvo Direkcije i nikada nije vršeno nikakvo „preknjižavanje“, kako se lažno tvrdi i ponavlja.

-O svemu ovome postoje pisani i lako provjerljivi dokazi.

Ponavljam:

Direkcija za izgradnju, zastupana po direktoru Enveru Bijediću, kupuje dvije lokacije za gradnju kolektivnih objekata, 2006. godine: lokaciju zgrade 15.maj i zgrade kod stadiona „Tušanj“. Obje lokacije plaća 2007., u iznosu od oko 3,8 miliona KM. Ne zaustavlja se na tome, nego zajedno sa firmom Bumerang, od tri fizičke osobe kupuje poznato klizište Gojtinovac, navodeći da je svrha te kupovine gradnja kolektivne zgrade, koja tu nikada nije niti započeta, jer na klizištu nema gradnje.

Enver Bijedić, u izvještaju o poslovanju za narednu, 2008. godinu, navodi da je Direkcija naplatila 12 miliona KM od prodaje stanova i poslovnih prostora ranije izgrađene zgrade Sjenjak II. U tom hvalospjevnom Izvještaju Direkcija ne navodi postojanje bilo kakavih problema sa finansiranjem zgrade 15. maj ili zgrade kod Stadiona.

Enver Bijedić je, kao direktor Direkcije za izgradnju, 2008. godine sklapao ugovore sa izvođačima i kupcima stanova i poslovnih prostora, u zgradama 15.maj i Stadion. I jedni i drugi kupci unaprijed su isplatiti višemilionska sredstva. Direkcija i Bijedić nisu izvršili plaćeni im posao. Umjesto da dovrši zgrade, Bijedić, nakon više od godinu dana po isteku roka za dovršetak zgrade 15. maj , napušta Direkciju bez primopredaje dužnosti i odlazi na funkciju ministra u Sarajevo. Kupci obiju zgrada su platili ugovoreni novac, a Direkcija i potpisnik ugovora Bijedić nije izvršio ugovorne obaveze. Mirsad Šuvalić treba da pita Bijedića, kojem su kupci po ugovoru dali pare, gdje su njihove pare, a ne da pita Grad koji ni pravno, niti de facto, nema ništa s tim. I ja se pitam, gdje su i kome otišle tolike pare kupaca? Pitam se i to: otkud Enveru Bijediću tolike pare i imovina, prijavljena u imovinskom kartonu?

Šuvalić i drugi danas su, po mom mišljenju, samo ponovili neke od grubih laži koje je iznio na svojoj press konferenciji Enver Bijedić. Dakle, stali su na stranu onoga sa kojim su sklopili ugovore i kome su dali novac. Umjesto da svoj novac traže od onoga kome su ga dali, oni zajedno s njim vrše medijsku hajku protiv onih koji im ništa nisu skrivili, a sve u cilju da ga zaštite. Zašto!? Pošto se radi o veoma grubim neistinama, i protiv Bijedića i protiv Šuvalića će biti podnesene tužbe za klevetu, čija je priprema u toku – navedeno je u saopštenju.

Na vrh