Slijetanjem aviona C-130 u Tuzli počela vježba ‘Srebrna strijela’

09.09.2019. 


Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules na Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe “Srebrna strijela”.

Tokom naredna četiri dana u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilenda i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE), u koordinaciji s Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers – JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OSBiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OSBiH.

Pripadnici OSBiH tokom učešća u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

– Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti – rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe, 12. septembra će na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave biti organizovan Dan otvorenih vrata za učenike osnovnih i srednjih škola s područja tuzlanske regije. Tim povodom bit će prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OSBiH, te prikaz operativnih sposobnosti OSBiH, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!