Po Zakonu ili ne: Kako TK plaća angažovanje vanjskih saradnika Univerziteta u Tuzli?

02.12.2019. 


Vanjski saradnici na Univerzitetu u Tuzli i u narednoj godini će biti angažovani protivno odredbama Zakona o radu Federacije BiH iako je u prošlomjesečnom izvještaju o finansijskoj reviziji TK-a za 2018. godinu preporučeno da angažovanje vanjskih saradnika za obavljanje redovnih sistematizovanih poslova bude organizovano u skladu sa odredbama ovog zakona – piše Oslobođenje.

Stoga će vanjski saradnici i dalje biti angažovani po ugovorima o djelu iako za njih ne postoji zakonska osnova.

Ugovori o djelu zaključuju se za jasno definisane poslove koji traju određeno vrijeme, zbog čega ne možemo potvrditi osnovanost zaključivanja ovih ugovora za izvođenje redovne nastave. Također, obračun i uplata pripadajućih poreza i doprinosa nisu izvršeni u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima“, navedeno je u izvještaju, koji je Skupština TK-a ignorisala.

Razlozi za ignorisanje preporuka finansijske revizije su brojni, a kako su kazali poslanici pozicije, među njima je i Zakon o visokom obrazovanju TK-a, po kojem je uređeno trenutno angažovanje vanjskih saradnika, dok prema mišljenju opozicije sve to ne amnestira rukovodstvo Univerziteta od krivične odgovornosti.

Sad je sve urađeno mimo revizorskog izvještaja i mislim da je na ovaj način praktično i podnesena krivična prijava protiv ljudi na Univerzitetu, kazao je Senad Alić“, predsjednik Kluba PDA.

Ono što je PDA predlagala, jeste da se svi vanjski saradnici angažuju u skladu sa odredbama Zakona o radu, međutim, to bi, kako su tvrdili iz SDA, stvorilo ogromne probleme za Kanton.

Ovdje se radi o otprilike 700 vanjskih saradnika i oni praktično, sudeći po ovom izvještaju, sad rade na crno. Međutim, ukoliko bi se oni angažovali u skladu sa Zakonom o radu, kako stoji u preporuci, to bi budžet TK-a koštalo oko 12,3 miliona KM“, istakao je Midhat Čaušević, poslanik SDA.

Poslanici DF-a, koalicionog partnera SDA, zalagali su se da se nastavi sa aktuelnom praksom, s obzirom na postojanje posebnih zakona koji nadjačavaju Zakon o radu FBiH.

Kantoni imaju isključivu nadležnost za visoko obrazovanje, a revizija nije u obzir uopšte uzela Zakon o visokom obrazovanju TK-a, prema kojem se angažuju vanjski saradnici. Čak i u Zakonu o radu stoji izuzetak koji govori da se mogu primjenjivati odredbe drugog zakona u nekim slučajevima, a i Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH kaže da će sva ostala pitanja, kada je riječ o angažovanju vanjskih saradnika, biti uređena kantonalnim propisima“, napomenuo je potpredsjednik Skupštine TK-a Boris Krešić (DF).BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!