BiH

Zna li Vučić gdje dolazi – u Republiku srpsku ili u Bosnu i Hercegovinu?

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić od sutra će boraviti u dvodnevnoj posjeti Republici srpskoj, glasi službena najava iz njegove pres-službe. Nije navedeno da li nosi kišobran, s obzirom da je u posljednje vrijeme u BiH oblačno i tmurno vrijeme, ponajviše zahvaljujući njegovoj politici koju slijede Dodik i ekipa.

No, vratimo se zvaničnoj najavi.

Planirano je da se sastane sa osobama s američke i britanske crne liste – secesionistom Miloradom Dodikom i njegovom Željkom Cvijanović. A prisutan će biti i na sjednici Savjeta za saradnju Srbije i Rs.

I ovaj put, očekivano, izbjeći će da posjeti glavni bosanskohercegovački grad Sarajevo, na čijim je obroncima međutim, s puškom okačenom o ramenu, sa zadovoljstvom boravio u vrijeme agresije na BiH. I to u pratnji svog političkog oca i ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

U detaljnoj najavi posjete Republici srpskoj (ali pritom ne i Bosni i Hercegovini!), Vučićeva pres-služba udostojila se da ime naše države – u skraćenom obliku – spomene svega jedanput, i to samo zato što su to bili primorani uraditi zbog funkcije Željke Cvijanović, kao članice Predsjedništva BiH.

Ime naše zemlje, i to u skraćenoj verziji, spomenuto je samo jednom (Foto: predsednik.rs)

Jesu li u Službi za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije neupućeni u to da je Republika srpska entitet koji se nalazi u državi Bosni i Hercegovini? Ili su ime naše države, ali i riječ „entitet“, upravo po Vučićevim direktivama, izostavili namjerno? Prije će biti da je ovo drugo.

A upravo je Vučić nebrojeno puta do sada poručivao da poštuje Dejtonski mirovni sporazum – u kojem, vrijedi još jednom ponoviti – između ostalog piše i sljedeće: “Bosna i Hercegovina će se sastojati od dva entiteta: FBiH i Republike srpske. Glavni grad Bosne i Hercegovine će biti Sarajevo”.

Zna li Vučić da je država starija od bilo kojeg njenog sastavnog dijela, pa i entiteta? Ima li imalo poštovanja prema svojim komšijama Bosancima i Hercegovcima? Ukoliko, kako i sam tvrdi, želi održati dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, morat će se znatno više potruditi da je i sam počne poštovati.

(D.K./Patria)

Na vrh