Veliki pad broja oboljelih od COVID-19

18.05.2021. 


Dok povoljna epidemiološka situacija obilježava prethodnih sedam dana, na proces vakcinacije nepovoljno utiču nedovoljne količine vakcina protiv Covid-19 i sporost kojom pristižu na područje Tuzlanskog kantona, rezime je današnjeg sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića zabilježen je veliki pad broja oboljelih a registrovano 143 novih slučajeva COVID-a u 1600 testiranih, dok je 20 građana preminulo.

U Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla hospitalizirano je 68 pacijenata i u narednim danima se očekuje da će svi biti prebačeni u jednu COVID bolnicu jer će zbog smanjenih potreba biti aktivna samo po jedna ambulanta i jedna bolnica za ove pacijente.

U Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo u narednim danima očekuju dolazak 4800 Pfizer i 10 000 AstraZeneca vakcina protiv Covid-19. Čitav proces vakcinacije još uvijek ide putem timova porodične medicine a trenutno se na Platformi za vakcinaciju registrovalo 14000 građana. Kada je u pitanju oprema do sada je od UNDP-a došlo 39000 maski i oko 30000 rukavica a očekuje se i isporuka od 25 000 rukavica. Neophodni za ispravno funkcionisanje procesa vakcinacije: šprice, igle, tupferi i kutije za otpad već su isporučeni protekle sedmice, dok se početkom naredne očekuje velika količina PCR testova i briseva kao i frižider za održavanje hladnog lanca za potrebe Zavoda za javno zdravstvo.

Ovom prilikom razgovaralo se o mogućnostima prilagođavanja potrebama kantona plana vakcinacije protiv COVID-19 koji je prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije izdao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

I pored stabilizacije epidemiološke situacije, rečeno je ovom prilikom, Uprava policije TK pojačala je aktivnosti pa je u periodu praznika kontrolisano 1297 ugostiteljskih objekata i 205 tržnih centara. Od 1050 osoba koje su kontrolisane u vrijeme lične izolacije dvoje nije poštivalo izrečenu mjeru.

Saradnja policije i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove rezultirala je efikasnim djelovanjem inspekcije pa je od 19 sanitarnih nadzora registrovano 4 prekršaja dok su, kada su u pitanju ugostiteljski objekti, u deset slučaja bile prekršene epidemiološke mjere.

 

Započelo otkopavanje nepropisno odloženog toksičnog industrijskog otpada

 

Srijeda na Filozofskom: Online predavanje o temi “Koncept roditeljstva u kontekstu promjena porodične kulture”BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!