Kult(ura)

Upoznajte Elvisa Sivčevića, magistra klasične gitare iz Tuzle

Elvis Sivčević je rođen 1979. godine u Tuzli, u gradu gdje je diplomirao Srednje muzičko obrazovanje 1998. godine u klasi Predraga Stankovića na odsjeku za klasičnu gitaru.

Muzičko školovanje nastavlja u Holandiji, tačnije u Rotterdamu, u klasi priznatog profesora Dicka Hoogeevena iz čije klase su izašli učenici Denis Azapagić, Eric Viser i drugi…

Nedugo nakon gosp. Sivčević polaže prijemni ispit na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, gdje je 2003. godine diplomirao u klasi Ennoa Voorhorsta, a zvanje magistra stiče 2005. godine.

Ovaj Tuzlak je pohađao masterclass te je imao časove sa američkim kompozitorom, dobitnikom pet nagrada Oskar, Johnom Williamsom, engleskim muzačarom na klasičnoj gitari, jedan od najcjenjenih 20. vijeka, Julianom Breamom, dobitnikom Grammy nagrade Scott Tennant, Carlom Marchioneom, Oscarom Gillaom, Rolandom Dyensom, Zoranom Dukićem, Pacom Penom, Pavelom Steidleom i mnogim drugim eminentnim imenima klasične muzike.

Tokom školovanje ovaj Tuzlak se može pohvaliti mnogobrojim nagradama koje su krunisale njegov rad, a bitno je naglasiti da je osvojio prvu nagradu na Zwolle Guitar takmičenju.

Kao solo izvođač nastupao je širom Evrope, sarađivao na mnogim turnejama sa orkestrom Rotterdamskom filharmonijom, Zews filharmonijom, nastupa sa violonisticom Evom Tasmadijan, Nihadom Hrustambegovićem, Etno Saraj, Balkan Rock Legends te mnogim drugim…

Elvis se, po povratku u Bosnu i Hercegovinu, zapošljava u muzičkim školama u Brčkom, Bijeljini i Srebreniku, u gradovima u kojima je zaslužujući njegovoj inicijativi otvoreni odsjeci za gitaru.

U Brčkom osniva Udruženje umjetnika u čijem okviru pokreće tamburaški i horski festival koji je i danas aktuelan te koji privlači mnoge učesnice i posjetioce. Takođe, osniva Balkan Soul Orcestra sa kojim nastupa po mnogim festivala u BiH i regionu.

Od 2013. godine zaposlen je u Srednjom muzičkoj školi u Tuzli, sa čijim učenicima je osvojio preko 100 nagarad, a od kojih izdvajamo “Guitar Art festival” u Beogradu, “East Fest” u Srajevu, Aranđelovac fest, Pančevo guitar fest, Zagreb guitar fest…

Elvisovi učenici upisivali su prestižne akademije kao Ivan Praljak u Duseldorfu te Emil Hadžiefendić u Wimaru, a trenutno radi sa preko 60 učenika iz BiHH i regiona. Aktivan je u radu žirija i daje masterclass na mnogim takmičenjima gitare u regionu.

Pored uspješne izvođačke i pedagoške karijere, gosp. Sivčević je i veoma uspješan kompozitor. Autor je muzike za 22 dokumentarna filma. Takođe, piše i za pozorište od čega izdvajamo muziku za predstave “Tajkun”, “Enigmatske varijacije”, “San ljetnje noći, “Toksinis”… kao i kompozicije za gitaru Homage – Roldan Dyens, Maria, Balkanska svita, Klezmer svita i druge…

Živi i radi u Tuzli.

Na vrh