UKC Tuzla: Uspješno transplantirani jetra, bubreg, koštana srž…

30.01.2020. 


U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u proteklih sedam dana urađena je multivisceralna eksplantacija jetre i dva bubrega, odnosno uzeti su organi od umrle osobe.

Na ovoj klinici je potom urađena transplantacija jetre i jednog bubrega, dok je drugi bubreg transplantiran pacijentu u UKC-u Sarajevo.

– Eksplantaciju i transplantaciju su obavili timovi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uz podršku pri transplantaciji jetre od strane dr. Danka Mikulića iz Klinike za hirurgiju Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba, saopćili su iz UKC Tuzla.

Ističu da su pacijenti dobro i postoperativni tok teče očekivano.

– Uz transplantacioni tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za hirurgiju i Klinike za urologiju veliki doprinos su dali i stručni timovi Klinike za interne bolesti, Klinike za neurologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, Bolničke apoteke i Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu, navode iz UKC Tuzla.

Naglasili su da su u proteklih mjesec dana također uradili dvije autologne transplantacije koštane srži.

Ova procedura je, prema riječima načelnika Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Aide Arnautović Ćustović, protekla uredno, i pacijenti se osjećaju dobro.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!