U petak počinje jubilarni 10. Tuzla Film Festival

13.10.2021. 


Bosanskohercegovačkom premijerom filma „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ reditelja Miloša Avramovića, u petak 15.10. svečano će biti otvoren jubilarni 10. Tuzla Film Festival, rečeno je to na danas (13.10.) održanoj press konferenciji.

 

Prema riječima Borisa Balte, direktora Tuzla Film Festivala u kategoriji dugi igrani film, tokom pet dana, publika će imati priliku da pogleda filmska ostvarenja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Pored Južnog vetra, moći će da pogledaju i filmove u Narodnom pozorištu i to u subotu, “Lihvar”, reditelja Nemanja Ćeranić, zatim u nedjelju „Vikend sa ćaletom“, reditelja Miroslava Momčilovića, a u ponedeljak filmove „A bili smo vam dobri“, reditelj Branko Schmidt i „Plavi cvijet“, reditelj Zrinko Ogresta. Festival će u utorak zatvoriti film „10 u pola“ reditelja Danisa Tanovića.

Zbog pandemije koja još uvijek traje festival je ove godine hibridni, što znači da se jedan dio projekcija organizira u BKC – u i Narodnom pozorištu Tuzla, dok će filmove iz kategorija: dokumentarni, animirani, kratki i future generation short films publika moći da gleda iz udobnosti svog doma preko platforme www.tuzlafilmfestival.com. Ove godine sklopili smo saradnju i sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma AJB DOC koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom.  Filmovi iz ovog programa mogu se pogledati u Narodnom pozorištu, a ulaz je slobodan – istakao je Boris Balta, direktor TFF-a.

 

U uslovima pandemije mnogi su se povukli u zatvorene prostore što je utjecalo na filmsko stvaranje iz tog razloga manje je prijavljenih dokumentarnih filmova ove godine u odnosu na prethodne, a razlog tome je što su Filmski centri ili fondacije ‘kresale’ svoje budžete. Deseti festival je prilagođavanje novim tokovima i mislim da ništa više neće biti kao što je to bilo ranije, odnosno kako smo filmove gledali 2019. ili 2018. godine – istakao je prof.dr. Srđan Vukadinović, jedan od selektora filmova na Tuzla Film Festivalu.

 

Tuzla Grad Filmske Kulture naziv je projekta u okviru kojeg će radionice i Q&A držati filmski profesionalci među kojima su poznati reditelj Lordan Zafranović, zatim Miloš Avramović, Igor Soimenov, Andrea Sertić, Jasmin Duraković i drugi, a za učešće mogu se prijaviti svi zainteresirani za film, produkciju i distribuciju.

U organizaciji U.G. Human, Eventus, Magic Factory, a uz podršku Animafesta Banja Luka ove godine održava se 3. KIDS Festival u okviru kojeg je za najmlađe pripremljen filmski program koji će se moći pogledati na platformi www.tuzlafilmfestival.com. Pored filmskog sadržaja bit će organizirana i radionica koju će voditi Selma Rizvić i Bojan Mijatović  pod nazivom “3D realnost” gdje će najmlađi kroz VR tehnologiju imati mogućnost da iskuse virtualni svijet, a u  saradnji sa Centrom za ples i rekreaciju bit će organiziran i dječiji disko.

Sve informacije o programu filmova, radionica i KIDS festivala mogu se pogledati na www.tff.ba i facebook stranici Tuzla Film Festival, kao i na instagramu TuzlaFilmFest.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!