Tuzlanski kanton

Skupština TK usvojila Nacrt budžeta za 2022. godinu

Skupština Tuzlanskog kantona danas je na sjednici usvojila Nacrt budžeta za 2022. godinu.

Ukupan iznos budžeta u nacrtu iznosi 460,5 miliona KM i predstavlja povećanje u odnosu na drugi rebalans ove godine. Konstatovano je da najveći prihodi dolaze od indirektnih poreza.

Kada je u pitanju povećanja budžetskih stavki, u oblasti boračko-invalidske zaštite dosegnuto je 20 miliona KM, što je za 23,15 posto više u odnosu na početni Budžet ove godine. U oblasti unutrašnjih poslova predviđeno je povećanje u odnosu na trenutna izdvajanja u iznosu od 5,5 miliona KM, što će biti usmjereno za poštivanje odredbi kolektivnog ugovora.

Za robne rezerve izdvojeno je 550.000 KM, što je povećanje su za 85 posto. U okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planirano povećanje dostiže osam miliona KM u odnosu na početak tekuće godine.

– Socijalna izdvajanja su bila prioritet, s obzirom na sve što se dešava oko nas, veliki rast cijena. Nakon toga boračka populacija je jedan od prioriteta, nadalje smo išli na budžetske korisnike, odnosno plate. Nastojali smo da zadovoljimo potrebe za koje smatramo u ovome trenutku da su prioritet, tu spadaju i kolektivni ugovori sa osnovnim, srednjim i visokim obrazovanjem i državnom službom. Pri samom kraju smo dogovora, mnoge stvari nismo stavljali u Nacrt iz razloga što nismo okončali pregovore. U ovome Nacrtu nema sredstava za osnivanje centra za autizam koji Tuzlanski kanton treba da osnuje u narednom periodu – izjavio je ministar finansija Vedran Lakić.

Uvećana su i sredstva za nabavku udžbenika čime će biti obuhvaćena nabavka učenika za još jedan razred osnovnih škola. Također, planirano je i 600.000 KM za završetak objekta Muzičke škole u Tuzli.

– Dočekujemo 2022. godinu nikad neizvjesnije. S jedne strane prenosimo kovid krizu, a sa druge strane ulazimo u period neizvjesnosti po pitanju rasta cijena. Sve to traži finansijski odgovor, shodno tome priča da je budžet socijalni ili razvojni, ali 2022. godina je konsolidirajuća. To znači tražiti pamet kako ovih ulaznih 460 miliona utrošiti na rashodovnu stranu koja će da odgovori ovim izazovima – izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Opozicija je imala niz kritika i sugestija na predloženi Nacrt, a one se prije svega odnose na činjenicu da nema razvojne komponente.

– Ovo je do sada najveći budžet koji je došao u skupštinsku proceduru i ovaj Nacrt je u odnosu na usvojeni Budžet u januaru 2021. veći za 46 miliona KM. Kao Klub Stranke demokratske akcije kroz ovaj budžet mi ne vidimo taj značajan iskorak u smislu povećanja, čak ne možemo prepoznati niti jedan od razvojnih projekata koji bi bili prepoznatljivi kroz taj budžet, a od koga bi imali interes građani Tuzlanskog kantona. Nacrt budžeta je za nas neprihvatljiv jer nema razvojnu komponentu, smanjena su sredstva za ravoj TK, nema predviđena sredstva koja se odnose na plate budžetskim korisnicima, niti predviđenih sredstava za povećanje dječijih doplataka – izjavio je Midhat Čaušević, zastupnik Stranke demokratske akcije.

Ni u Klubu zastupnika Demokratske fronte nisu bili zadovoljni strukturom Nacrta budžeta.

– Ovo nije razvojni budžet, još uvijek se bavimo socijalnim pitanjima prevashodno. Ne stoji povećanje plata u srednjem i osnovnom obrazovanju i ova sredstva koja su uvećana nisu dovoljna, te mi nismo zadovoljni njihovim rasporedom – izjavio je zastupnik DF-a Mahir Mešalić.

U ovaj Nacrt budžeta nije uvršteno 17,94 miliona od MMF-a, a rok za javnu raspravu po ovome Nacrtu je deset dana.

 

Sead Đulić: Imam utisak da je 1941. godina


Komentari
Na vrh