SAVJETI: Kako prepoznati prevaru i sigurno trgovati na internetu servisu OLX.ba

19.05.2021. 


U posljednje vrijeme OLX administracija primijetila je uvećan broj prijava koji se odnose na zloupotrebu OLX.ba stranice, te ovim putem želimo svim našim korisnicima skrenuti pažnju u vezi navedenog i zaštiti od potencijalnih prevara.

Na meti prevaranata nalaze se prodavači artikala kojima se lažni “kupci” javljaju izvan OLX.ba platforme – najčešće putem Vibera ili drugih sličnih mreža za komunikaciju sa ciljem uzimanja podataka sa bankovne kartice.

U nastavku ćemo nabrojati aktivnosti kojima se služe, a koje u konačnici vode ka prevari:

  1. Potencijalni “kupac”  javio se putem Vibera i zainteresiran je za kupovinu vašeg artikla

Zainteresirani “kupac” poslao vam je fotografiju ili link vašeg artikla i za sada ništa nije sumnjivo jer ste navedeni oglas zaista i objavili na OLX.ba stranici.

Nakon kratke početne konverzacije, prevarant vam šalje link i tvrdi da je navedeni artikal već uplatio. Sada je vrijeme za uzbunu!

1

Na fotografiji iznad važno je prije svega da obratite pažnju na link koji je prevarant poslao – u pitanju je sasvim druga domena koja u svom nazivu sadrži riječi “sigurna dostava”, ali ne i riječi “olx” ili “ba” (primjera radi ispravna OLX domena izgleda ovako: https://www.olx.ba/). Klikom na link nalazite se već na pola puta za prevaru jer vas link vodi na sasvim novu i nepoznatu stranicu (koja izgledom može podsjećati na OLX stranicu) gdje će od vas tražiti da upišete podatke svoje bankovne kartice. “Kupac” iz ovog primjera, ili bolje rečeno prevarant, tvrdi da je vaš artikal već uplatio.
Navedeno nije moguće iz dva razloga:

  1. OLX.ba vam prilikom registracije ne traži podatke sa bankovne kartice
  2. OLX.ba ne vrši naplatu artikala online putem niti zahtijeva plaćanje artikala unaprijed

Još jednim primjerom, koji je sličan prethodnom želimo da ukažemo pažnju na ključne stvari …

 

Ostatak teksta pročitajte na olx.ba

 

Kako je Hajrudin Trle savladao koronuBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!