Kolumne

PodUzgredRečno: DVA D(J)EČKA NAKON 28 GODINA

A ovdje nema šta da se krije, pa i te njihove kupaće ne bi trebale biti problem. I odmah “kliknulo” kada se osnivač projekta GljivaMira “ukazao” kod Selima Bešlagića, legendarnog tuzlanskog gradonačelnika.

S prve da će se dobro uklopiti i neka se gradi na Pingi, sadašnjim slanim jezerima. Nije baš bila tada inspirativna ružna žabokrečina nakon tonjenja tolikih kuća podno Banje. Naredne godine uključio se kao sponzor švedski arhitekta Lennart Karlsson sa nadograđenim da se na jezeru Modrac podigne Dječiji grad GljivaMira. A nije to baš tek tako da ti neko trehne 6,5 miliona dolara i čekalo na tanjiru donese! Poznata priča i pride oko dizajniranja proizvoda sa međunarodnom nagradom kada se “sve otvorilo” i nije mogao načuditi nakon promocije u Kristalnoj dvorani kada je Selim u povjerenju iskreno da pripazi da ne prevare…

Mirovna “odiseja” GljivaMira u Tuzlu nakon potpisanog Dejtona bila je spočetka dobro propraćena u skandinavskim i našim medijima. Pored ovog fotosa u budućoj muzejskoj zbirci Bijeli golub naće se mjesta sa detaljima spektakularnog programa Dana GljiveMira u dvorani Mejdan sa izložbom Dječije zastave (godinu ranije norveške djece “Tata, želim crtati mir”), premijere Hambiralovićeve teatarske predstave na norveškom u Bergenu Zašto sunce plače, potom na našem jeziku u tuzlanskom Narodnom pozorištu i spomenute promocije u Kristalnoj dvorani.

 

Obistinilo se i prekoviše drugog, a nije u Bosnu dolazio da se ganja po sudovima. Pored Bešlagića haman jedno su projekat “razumjeli” nekadašnji guverner Tuzlanskog kantona Jamakosmanović i ministar obrazovanja Nihada Latifagić sa onim pismom rezultati”. A na promociju valjaće pozvati i Rešada Bundavicu.

(Info.GljivaMira)

 

osnovnim školama i šleperom sa ostalima dopremljen najdragocjeniji eksponat buduće muzejske postavke Bijeli golub…

 

P.S.

U zadnji čas SeaD se sjetio- ostale mu 4 sjemenke bundeve sremenduše 

(https://boljatuzla.ba/bijeli-golub-ponovo-neleti-544-a-zasto-da-ne-i-bundeve/ . 

Selim će da mu ujutro ostavi na prvom ulazu na Panoniku. Malo sutra- ostale u Zvorniku, a tek će drugog vikenda i tad donijeti. Za obećanje čuo Šemsudin Karahodžić Šele i nazvao legendarnog gradonačelnika, a o čemu se radi otom- potom kad se najesen sagledaju “rezultati”.

Na vrh