Kolumne

Bijeli golub ponovo (ne)leti 544 – A ZAŠTO DA NE (I) BUNDEVE!

Dva prijedloga povodom obilježavanja Dana planete: specijalni bilbordi i karavan  Drina je Drina, Panonika Panonika i 7 eksponata Gljive Mira.

Sead Hambiralović

 

Gdje god nađeš zgodna mjesta, tu drvo posadi!, davna je (ne)prevaziđena od  J. J. Zmaja, a moglo bi i još ponešto. Ne mini – centrale, ne plastika, filtere na dimnjake i za otpadne vode, ne smeće po rijekama, ne toliki automobili. A zašto da ne posijati (i) pokoju bundevu “sremendušu”. I nova priča, eno ih nikle kod prijatelja u Zvorniku i Tuzli, u po dvije bašte. Najesen čekam “izvještaj”, a šteta za Hendek i nekadašnju ulicu Jusufa Jakubovića 20, gdje je bila kuća sa lijepom baštom nene Zehre. Do nje bašta Dževada Bektašagića koji je javio da nije našao nekoga da pokosi i uskopa. A sve bi išlo u spomen njegove dobrice sestre Džane koja je rano preselila, vedrijeg lika u Tuzli nije bilo! Opisano u davnoj knjizi šta se nevjerovatno desilo na ispračaju ispred Jalske džamije, a dogodine vjerujem stiće se na vrijeme posijati.

 

Pred početak programa juče podijelio preostalih 50-tak sjemenki prisutnima i sa kolegijalnom “protekcijom”-  duplo “Valteru”(i) za kćerku…

 

 

PORUKA SA BILBORDA

Lijepo je bilo osjetiti vedrine i dobre energije, pa još osnovci i srednjoškolci izveli prigodan program. I lijepo su mediji propratili, ali otužna je stvarnost i sumorne su prognoze za narednih nekoliko desetljeća šta će biti sa nama. Oni koji dočekaju.

 

I u takvoj situaciji zahalcavaju se ratovi, prijetnje novim- izračuna li iko koliko je samo time dohakalo planeti? Kako stvari stoje samo čuda globalno mogu izvesti na pravi put. A “karte su nam i onako složili drugi”, ne volim to davno napisano. Dvije su mogućnosti nama “malima” koji služimo za potkusurivanja – uzdanje u Nebo ili može se koliko može u najbližem okruženju da se šta popravi, pa makar neka bude dobra vijest.

 

A nedavno je pisano o istinitom događaju i prijedlogu iznesenom na sesiji Eko- zelenih TK da se postave specijalno dizajnirani bilbordi sa ovim tekstom:

–       Čiko, zašto ste bacili plastične flaše?!

Prije nego se iznenađeni vozač autobusa pribrao, dječak objasni:

–       Trebaće 200 godina da se plastika u zemlji razgradi…

Vozač više za sebe promrsi:

–       Ko da ću živjeti toliko..!

 

Dalje ne treba, utještno radi dječakove pouke i – neka nada.

 

 

EKOLOŠKI KARAVAN

 

Drugi prijedlog Karavan Drina je Drina, Panonika Panonika i 7 eksponata Gljive Mira.

Foto- izložba sa perfomansima i kratkim video – insertima: Putevima Hasana Kaimije, Vrbaslija Hamdija Trnovac na Drini * Avdibeg u šetnji * Je li tamo voda suhija? (sekvenca u knjizi Panonika, priče sa slanih jezera).

Ovo može biti prilog relaksiranju aktuelne politiičke situacije i ako se ima volje krene sa zainteresovanima iz nevladinog sektora. Pored ostalog može biti reklama slanim jezerima i jednom broju zvorničkih destinacija, a već pisano ako bi mogli prevazići sebe ovakve kakvi jesmo da bi ovo moglo biti Novo Međugorje! I podrška i ohrabrenje povratničkim mjestima uz Drinu, Diviču, Kuli, Kozluku…, te sa mirovne i ekološke strane preko ovih mjesnih zajednica simbolični “izlazak” na čuvenu rijeku i temeljenje nekih novih mostova među ljudima i narodima.

­­­­­­_________

Kolumne u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje &GljivaMira; Postavlja na Fb stranicu Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK i stranica Zvornik kroz sela, mahale i čaršiju; info.gljivamira@gmail.com &  dabudebolje@gmail.com 

Na vrh