Kolumne

PodUzgredRečeno “MEDALJONI” SA VIDAKOVE NJIVE

Još ponešto sa Drine i haman će vedrine, a naredne sedmice dvije na tuzlanske teme i dileme

Ovaj put vikend u zavičaju osnivača projekta GljivaMira bio je najsadržajniji. Nakon što je postavljen Bijeli golub na balkonu njegove kuće u najkomšijskijoj zvorničkoj ulici utrefio se norveški nacionalni praznik i red u znak zahvalnosti na podršci postavljen je bergenski Internacionlni dječijiji kisobran SOPP FOR FRED i išla objava sa fotosom u subotu.

 

Medo Muminović sveg srca kreće na dogradnju kuće. Negova iskustva pridodata sa povratnikom Amirom Ćorićem sasvim sigurno osjetiće se u ovom poznatom naselju. A dugogodišnji doprinos dao je oko aktivnosti zvorničkog udruženja u Schwanenstadtu.

Vispreni povratnik iz Austrije Amir Ćorić na zvorničkoj Vidakovoj njivi udesio haciendu sa voćnjakom o kojem se već nadaleko priča. Plus što brine o majki Muliji (96), a pisano o “nestašnom izbjeglici”, cuki Bajri na kojeg se povremeno “izdere”. Jedno je od glavnih okupljališta zvorničke dijaspore, ovaj put zatekao Almira Mehmedbegovića iz Holandije, sa bratom Damirom, nekadašnjim košarkašem, tu su i Tuzlaci Muamer Efendić i Emir Muminović, te domaći iz ove mahale Vasif i Nedžad Tučič.

A objava mogla u čast  Mede Muminovića iz Schwanenstadta koji je odlučio dograditi započetu kuću. Moglo pod “zov zavičaja” a ponajviše zbog sina Mahira koji je imao sedam godina kada su napustili zavičaj. Nakon očevog penzionisanja na čelu je porodićne građevinske firme. Krenuli su sa pet zaposlenih, sada zaaokružili na pedeset. Jedna lijepa dijasporna priča koja je prošle godine odjeknula nakon emitovanja na jednoj našoj TV.

Evo ispravnog kruga u centru bijelog cvijeta i prijedlog- da bude oker žutom.

 

P.S.

Zanimljiv tekst čine detalji. Onaj nedavni o Kazanbašči https://boljatuzla.ba/poduzgredreceno-kazanbasca-svijetli/zaokružen je  u subotu Seadovim ispunjenim obećanjem Avdi Bilaloviću oko ispravnog kruga u centru bijelog cvijeta u fontani spomenika.

Info.GljivaMira

 

Na vrh