Kolumne

PodUzgredRečeno KAZANBAŠČA SVIJETLI

A sve u jednom danu- da Bijeli Golub “poleti” sa zvorničkog balkona kuće Seada Hambiralovića  https://boljatuzla.ba/poduzgredreceno-bijeli-golub-poletio-sa-balkona/, a popodne uobičajeno ode “nagledati” spomen – obilježje u Kazanbašći. Od 2005 pisao, snimao, ukazivao na neke probleme i napokon je krenulo na bolje! 

Bravo za Avdu Bilalovića za održavanje i njegov vedri skoro dječaćki lik! Napokon neko ko je sasvim “razumio” p r i č u, i zašto je osnivaču Gljive Mira i autoru idejnog rješenja spomenika toliko “stalo” da bude sve u redu. Pa i raspored boja kad se farba. Prošlog mjeseca Avdo malo je “fulio”, srećom do 8 i 9. aprila bilo taman vremena da se popravi. A u nedelju “akceptirao” kada mu je autor dodatno pojasnio da krug u sredini bijelog cvijeta treba bolje i oker bojom.

Ima ona da je važnije kako ćeš reći, nego šta ćeš reći. U ovom slučaju lijepom, pa Avdo da će donijeti tepsiju i markirati krug… Hehe, pojašnjeno – ima jednostavnije: duži esker koji se zabode u sredinu, zaveže 30 cm kanafe, a na drugi kraj olovka i učas eto savršenog kruga! A da dobri  Avdo ne bi dumao hoće ili umjeti SeaD je obećao ovu “spravu” po nekom poslati na Vidakovu njivu ili još jednostavnije kad sljedeći put bude dolazio sam ucrtati…

P.S.

Eh, pušači, pušači: 9 opušaka pored betonske suze sa fontanom i bijelim cvijetom. Bude i na spomeniku na tuzlanskoj Brčanskoj Malti. Neki dan taman posađeni lijepi novi zasadi. Na klupi dvije mlađe žene i stoje dva muškarca. Jedna povlači zadnji dim- opušak spusti pored desne noge i stopalom temeljno prignječi na čisti mermer. Baš u terenu kada je SeaD prolazio.

–      E pa, baš to nije u redu..!

Žena se  zbuni i iznenađena nešto promrsi. Muškarci u šali “onako” prokomentarisaše. Nakon destak koraka kad se okrenu, žene se podigoše, biće smrknutih lica i društvo krenu.

Info.GljivaMira

Na vrh