Kolumne

PodUzgredRečeno BIJELI GOLUB “POLETIO” SA BALKONA

Napokon je makar “poletio” ovaj simbol mira, jedan od eksponata buduće muzejske zbirke, poklon učenika jedne švedske gimnazije. Postavljen je za vikend na balkonu kuće Seada Hambiralovića u Zvornku, a pomogao višedecenijski prijatelj Slavoljub Tomašević, poznato ime iz zvorničkog javnog života. Do penzionisanja na čelu više firmi a najznačajnija nekadašnja čuvena Tvornica glinice Birač. Ostavio tragove na saveznim omladinskim radnim akcijama, bio komandant brigade, skoro deceniju ipo na čelu zvorničkih izvidžača, sada aktivan u planinarima i pitanjima ekologije.

I za nezaborav organizacija prvog poslijeratnog dolaska osnivača projekta Gljiva Mira sa tuzlanskim prijateljima Vojislavom Vasiljević i direktora Finske slobodne misije Antija Teponnena – prvo prijem u “Glinici”, potom kog tadašnjeg gradonačelnika Boška Milića, da preuzme ponešto što su sačuvale komšije u Z- 14 i zna se – “Vidikovac”…

Montaža Bijelog Goluba ispala je jednostavnije nego što se pretpostavljalo. Nije trebala bušilica i tiplovi za beton. Prije nego što je Tomašević stigao sa potrebnim alatom Hambiralović je sve jednostavnije riješio, pogogovo oko demontiranja ovog muzejskog eksponata. Znači, svaki drugi vikend je na zvorničkom balkonu, a ostale dane u hodniku i pripremanje ostalih eksponata (vidi fotos iz prošle objave).

 

Dovoljno za prvu vijest. I već se nazire okvirni plan. Bijeli Golub moći će se vidjeti u najkomšijskijoj zvorničkoj ulici svakog drugog petka od 15.00 do nedelje u 17.30. Oko planova već je ponešto rečeno, a narednih dana blagovremeno odaslati poziv medijima.

Najkomšijskija zvornilčka ulica dobila je simboličnu znamenitost s brojnim mogućnostima i otom- potom na predstojećem susretu sa medijima i svim zainteresovanim.

 

P.S.

A samo što je osnivač Gljive Mira sišao da pogleda kako sa ulice eksponat dojmi u zraku, prilazi neobični postariji čovjek. Baš u trenu kako podiže zgužvanu omotnicu od čokolade u savršenoj čistoj ulici. Razvukao osmjeh i pretpostavlja da je neko u prolazu bacio.

Izbjeglica je iz Hrvatske, sa stanom u “crvenoj zgradi” najgornje ulice. U trenu se ukazala dobra “konekcija” među l j u d i m a. Zove se Milan, a SeaD koliko mu se dopao novi vlodoinstalater. Milan s prve to je Munja iz Kalesije, a da je čuo za legendarnog zvorničkog vodoinstalera Aliju Buljibašića…

Pa malo o “ovoj situaciji” i “notirao” da će svakog drugog vikenda Bijeli Golub biti postavljen na balkonu kada je “gazda” kod kuće, pa će rado svratiti…

 

Info.GljivaMira/ Sead Hambiralović

Na vrh