Kolumne

PodUzgredRečeno BERGENSKI INTERNACIONALNI “KIŠOBRAN” U ZVORNIKU

Ako će se pravo moglo i “suncobran”, tako prevladalo davne godine u najkišnijem gradu na svijetu.

Juče je u najkomšijskijoj ulici u povodu 17. Maja, nacionalnog praznika Norveške, pored eksponata Bijeli golub koji su poklonili za istoimenu muzejsku postavku učenici jedne gimnazije iz Švedske u dvorištu kuće Seada Hambiralovića razapet (i) Internacionalni dječiji kišobran Sopp for fred (GljivaMira) sa 7 štafelaja.

Realizovan je u saradnji sa renomiranom dječijom organizacijom Redd Barna i prvo je bio postavljen na Centralnom bergenskom trgu na kome su djeca crtala na temu Tata, želim crtati mir potom obišao nekoliko skandinavskih gradova i bio sastavni dio više mirovni scenografija. Nakon definitivnog povratka u Bosnu osnivača projekta GljivaMira prevezen je u njegov rodni Zvornik i u planu je u porodičnoj kući otvaranje muzejske zbirke Bijeli golub sa brojnim zanimljivim eksponatima o razvoju projekta do poklona od djece i umjetnika iz nekoliko zemalja. Problem je kako na dva sprata smjestiti toliku umjetničku i mirovni zaostavštinu nastajalu u proteklih 32 godine po dolasku u Norvešku i zaokruženu u Švedskoj.

 

Nekoliko detalja iz bogate foto- dokumentacije. 1. Sa mirovnog programa u Örebro gdje su u okviru scenografije postavljeni eksponati GljiveMira: sastavljene dječije zastave učenika Tuzlanskog kantona koje u zraku vuče Bijeli golub, Interncionalni kišobran sa štafelajima; 2. Sa centralnog trga u Bergenu, Sead desno okrenut leđima daje izjavu za jedan od dva dnevna lista; 3. Kopija plakata njegove norveške teatarske predstave “Zašto sunce plače” koja je odigrana u Tuzli i na našem jeziku… 

Kako je najavljeno simbol mira postavljaće se svakog drugog vikenda (petkom oko 15.00 i biće izložen do nedelje u 17.30) i već je izazvao zanimanje prolaznika, posebno djece.

 

(Info.GljivaMira)

U vezi objave: https://boljatuzla.ba/poduzgredreceno-bijeli-golub-poletio-sa-balkona/

 

 

—————————————

Na vrh