Kult(ura)

Mjesec maj u online knjižari Knjiga.ba

Mjesec maj je donio mnoštvo novih naslova u našoj knjižari. Za vas posebno izdvajamo jednu specifičnu biografiju, knjigu pripovjedaka i sasvim neobičan roman …

Michael Martens – U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život

Naslov knjige U požaru svetova parafraza je rečenice iz Andrićeve priče „Žena na kamenu“ jer, prema riječima autora ove knjige, najbolje ilustruje Andrićev politički život:

„Sagoreti bez ostatka, izgubiti se u opštem požaru svetova kao vatra u vatri.“

Na nekoliko stotina stranica Martens detaljno, i na osnovu temeljnog poznavanja Andrićevog djela, prepiske, arhivske građe i korištene literature, opisuje Andrićev život od rođenja u Bosni, preko sarajevskog atentata i diplomatske službe u evropskim prestonicama i Trećem rajhu, pa do života u Beogradu pod okupacijom, kada piše djela koja će mu donijeti svjetsku slavu, a priklanjanje Andrića novoj vlasti poslije oslobođenja posebno su intrigantan dio ove iscrpne i pouzdane biografske studije.

hadzibeg_2

Kemal Čopra – Hadžibeg 2

Ne daje nama dragi Allah snagu, pamet i nafaku da bi druge savladavali i nad njima rajzovali već nam daje da bi šejtana u sebi nadjačali, drugima pomagali i njemu se vratili čista srca i duše kakvi smo i došli na ovaj Dunjaluk. (Hadžibeg)

zamalek

Dejan Tiago-Stanković – Zamalek

Roman o kismetu.
U srcu Kaira, na ostrvu usred Nila, decenijama je postojala antikvarnica krcata svakojakim blagom kao Ali-babina pećina. Radnju, najčuveniju u tom dijelu svijeta, vodili su Kosta, glasoviti egiptolog, i njegova pokćerka Arna sve dok kismet, zbog nekih Kostinih misterioznih grijeha, nije odlučio drugačije. Ova priča u kojoj se miješaju ovozemaljski i zagrobni život nije mogla da se dogodi nigdje osim u Kairu, pa su taj pustinjski megalopolis, njegova tiha mahala Zamalek, ljudi, običaji i vrelina grada jednako važni junaci romana kao i Kosta antikvar i pripovjedačica Arna, prašina koja stalno pada i Nil koji teče kao život.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh