News

Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla: Tri godine rada Odjeljenja za hematologiju i onkologiju

U prisustvu predstavnika Udruženja „PIPOL“, menadžmenta UKC Tuzla, zdravstvenog osoblja Klinike za dječije bolesti, pacijenata i predstavnika medija danas je obilježena treća godišnjica otvaranja Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL, Univerzitetski klinički centar Tuzla i veliki broj društveno odgovornih lica prije tri godine je realizovalo projekat adaptacije i rekonstrukcije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti.

S ciljem prezentacije postignutih rezultata odjeljenja prisutnima su se obratili: ministrica zdravlja TK dr. Dajana Čolić, direktor UKC Tuzla prof. dr. Vahid Jusufović, šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju prim. dr. Amila Latifagić i predsjednica Udruženja PIPOL Amra Saračević.

Prema riječima prim. dr. Amile Latifagić na ovom odjeljenju godišnje se hospitalizira oko 20 pacijenata zbog oboljenja kao što su leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i dr maligniteti. Liječenje ovih pacijenata traje oko 2 godine , a praćenje 5 do 10 godina, ovisno o stepenu i vrsti oboljenja. Prema njenim riječima, na godišnjem nivou, registruje se oko 15 novootkrivenih slučajeva uzrasta od novorođenčeta do 15 godina. Najmlađi pacijent je imao 3 mjeseca. Prim. dr. Latifagić je također rekla da prema statističkim podacima klinike u posljednjih deset godina najčešće se javljaju akutne leukemije, dok ih prate tumori centralnog nervnog sistema i tumori limfnih žlijezda.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL za ovu priliku je obezbjedilo rođendansku tortu za sve pacijente, njihove majke i osoblje Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

Na vrh