Tuzla

Inicijativa za lokator poziva u Službi hitne medicinske pomoći Tuzla: poziv koji znači život

Vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle Anel Ibeljić je predao inicijativu da se implementira lokator poziva u službi Hitne pomoći Tuzla.

Naime, službenici hitne pomoći se tokom poziva na broj 124 susreću sa situacijama kada su osobe dezorijentisane ili nisu sigurne gdje se tačno nalaze. Taj proces često dodatno otežava i usporava pružanje hitne medicinske pomoći koja može značiti život.

U dogovoru s građanima i zaposlenima u službi Hitne pomoći, gradski vijećnik i predsjednik Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Ibeljić je na sjednici uputio inicijativu koja bi olakšala i ubrzala spašavanje života ugroženih odnosno povrijeđenih.

„U situacijama kada je neko teško povrijeđen ili bez svijesti, najčešće nas obuzmu emocije i zavlada panika usljed čega gubimo mogućnost da se orijentišemo u prostoru, posebno ako se nalazimo na nama nepoznatom području. Pored toga, imamo i situacije da se prve na mjestu nezgode nađu osobe koje ne žive u našem gradu gdje je potrebno promptno djelovanje koje se nažalost zna odužiti zbog nepoznavanja adrese“, rekao je Anel Ibeljić, gradski vijećnik.

 

Mišljenje o važnosti ove incijative nam je dao i direktor JZNU Dom zdravlja Tuzla, dr. Samir Mačković.

Iz dosadašnjeg iskustva, najviše vremena u našim intervencijama potroši se na utvrđivanje tačne lokacije pozivatelja hitne pomoći. Često se gubi dragocjeno vrijeme tražeći adresu ili lokaciju pozivatelja hitne pomoći, a u našim intrevencijama zbrinjavanja urgencija, vrijeme je krucijalno. Implementacijom ovog projekta uveliko bi smo skratili vrijeme dolaska do pacijenta i započinjanja zbrinjavanja i time povećali šanse za uspješno spašavanje pacijenata.“

Hitni lokator omogućuje preciznu lokalizaciju pozivatelja u hitnim slučajevima u roku od nekoliko sekundi što omogućava zaposlenicima hitne pomoći brzo reagovanje i pružanje pomoći.

Ovakav sistem lociranja (GPS lociranje) se koristi u Europskoj uniji i prema statističkim podacima, nekoliko stotina života se spasi upravo zahvaljujući ovom sistemu.

Na vrh