BiH

Farsa se nastavlja – Je li dokumenat koji se pojavio na suđenju Novaliću potekao iz NIP-a ili nije?

Nakon što je juče na suđenju u aferi “Respiratori” dajući završnu riječ Fadil Novalić spomenuo famozni dokumenat (koji inače nije uvršten među dokaze u ovom postupku) strasti se ne smiruju. Pošto je Novalić za dokument koji ako se dokaže da je autentičan, diskredituje cjelokupno suđenje u ovom slučaju, ustvrdio da dolazi iz stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković je odmah reagovao da će tražiti sudsku ekspertizu da se to i utvrdi. Ako nije Konaković kaže “Ako je NIP-ov, oslobodite Novalića”

Iskreno mnogima je manje više, čiji je dokument nego je uši zaparalo to što Konaković kaže tek tako “oslobodite Novalića”. Znači ako niste do sada znali on je iznad sudova i sudstva pa je u mogućnosti da “vedri i oblači” tj. da oslobađa i tamniči kako se to njemu … Znam da je ovo rečeno figurativno, ali kada si javna ličnost kakva Konaković preferira da bude, svaka riječ se vaga pa treba gledati i način i šta se priča.

Ovim dokumentom, zapravo pričom oko ovog dokumenta našla se i pogođena redakcija Faktora koja je danas u podužem osvrtu pojasnila sa njihove strane zbivanja u slučaju “Je li ovo napisano u NIP-u ili nije?”. Njihov članak prenosimo u cijelosti ….

 

 

Panika je u redovima stranke Narod i pravda nakon što je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, iznoseći završne riječi u Sudu BiH, citirao napise iz dokumenta koji je sastavni dio dokaznog materijala Tužilaštva BiH u slučaju “Respiratori”. Dokument, navodno načinjen u NiP-u, instrukcija je članstvu stranke kako da djeluju na društvenim mrežama, između ostalog i u slučaju rada Vlade FBiH i premijera Novalića tokom pandemije COVID-19. 

Instrukciju NiP-ovcima u čijem potpisu je navedeno ime Mirze Selimbegovića, generalnog sekretara stranke, Tužilaštvo BiH nije koristilo tj. prezentiralo u sudnici jer bi taj dokaz (DT 342) išao u korist odbrane premijera Novalića. I to je bila Novalićeva zamjerka koju je iznio u završnim riječima u sudnici dokazujući da je proces protiv njega montiran i politički motiviran.

Dokument je sačinjen na navodnom memorandumu stranke Narod i pravda, datum je iz aprila 2020. i njime se članstvu NiP-a daju instrukcije kako da na društvenim mrežama djeluju u svrhu diskreditacije Novalića, Vlade FBiH i rukovodstva SDA.

Pomenuti dokument u aprilu i maju 2020. pojavio se na društvenim mrežama, pojedini članovi NiP-a, koji valjda nisu bili saglasni sa njegovim sadržajem, dostavljali su ga medijima. Tako je i redakcija Faktora dobila dokument. Kao i uvijek u svom radu, vodeći se profesionalnim standardima, Faktor je provjeravao vjerodostojnost samog dokumenta i njegovog sadržaja. Nemogavši stoprocentno utvrditi da je dokument vjerodostojan, Faktor se odlučio na kraju da ne objavi tekst u vezi s tom NiP-ovom instrukcijom članstvu stranke. Standardni postupak provjere činjenica kao i kod pisanja bilo kojeg drugog teksta.

 

No kako je Mirza Selimbegović u kontaktu sa novinarkom Faktora tvrdio da se radi o falsifikatu i da će slučaj biti prijavljen nadležnima, Faktor je tražio i očekivao od Selimbegovića i NiP-a da nas obavijeste o podnošenju prijave kako bismo o tome informirali javnost. Takvu informaciju nikada nismo dobili. Doduše, NiP se kasnije oglasio saopćenjem za javnost tvrdeći da su slučaj prijavili policiji i da je riječ o krivotvorenom dokumentu. Do danas NiP, niti nadležni organi, nisu dokazali da se radi o falsifikatu.

Budući da su u panici nakon Novalićevog jučerašnjeg izlaganja u sudnici, nervozni NiP-ovci se sapliću kao pile u kučine i služe se raznim manipulacijama u pokušaju dokazivanja da ne stoje iza instrukcija kojima se nalaže politička i kriminalna diskreditacija premijera FBiH, Vlade FBiH i članova SDA. Tako se i Selimbegoviću, za potrebe obračuna sa sedmičnikom Stav koji se bavio temom NiP-ovog dokumenta, novinarka Faktora “priviđa” u redakciji Stava.

– Znate li ko mi je poslao dokument koji sam “neoprezno” objavio. Vjerovali ili ne, upravo novinarka Stava! Istina, bila je korektna. Hvala Edita! – navodi Selimbegović.

Ispravka krivog navoda, za početak, novinarka Faktora je radila svoj posao profesionalno. Korektnost prema Selimbegoviću lično nema ništa s tim, kao što ni novinarka nema ništa sa dokumentom iz moguće NiP-ove kuhinje za koji Selimbegović nije dokazao da ga osobno nije imao i kreirao mnogo prije nego se pojavio u javnosti.

Ali izostanak korektnosti je nešto što se uviđa u ponašanju NiP-ovog pulena, nekadašnjeg SDA-ovog junoše Selimbegovića, u pokušaju manipuliranja javnim mnijenjem i pokušaju pravdanja sebe i NiP-a.

Novinarka je Selimbegoviću u maju 2020. poslala upit i predočila dokument koji je Faktoru dostavio član NiP-a i koji je uostalom javnost tih dana viđala na društvenim mrežama, provjeravajući činjenice u vezi s dokumentom i tražeći da se na dokumentu potpisani Selimbegović očituje. Za razliku od Selimbegovića koji uvlači novinare u NiP-ove političke obračune, novinarka se nije služila manipulacijama. Dakle, nije objavila tekst bez provjera činjenica.

Novinarka Faktora Edita Gorinjac, koja je u vezi sa ovim slučajem kontaktirala Mirzu Selimbegovića, zamjenica je glavnog i odgovornog urednika Faktora. Tako se Selimbegoviću predstavila kada ga je kontaktirala, tako je potpisana u e-mailu koji mu je poslala. To se može iščitati i iz njegove objave na društvenim mrežama gdje je čak i podvukao Faktor, a čitao Stav. Gorinjac nije pisala za sedmičnik Stav, nije uposlenica sedmičnika Stav, niti je ikada bila! Dakle, još jedna perfidna NiP-ova manipulacija pala je u vodu.

Na kraju krajava, novinarka čijim novinarskim upitom Selimbegović manipulira nikada se, za razliku od članova NiP-a, nije bavila manipulacijama i podmetanjima. Nije se novinarka krila iza suknje Mirele Bubalo i Amine Ohranović podnoseći lažne prijave Tužilaštvu BiH u kojima pokušava diskreditirati i novinare, nego je to radio član (ili članovi?) NiP-a.

Nije novinarka plaćala marketinšku promociju knjige koja diskreditira političkog protivnika, nego je to radio član NiP-a. Nije novinarka na sjednici Vlade FBiH sugerirala da se zaobiđe Zakon o javnim nabavkama i kupi medicinska oprema, a kasnije kritizirala premijera zbog kupovine te opreme, nego je to radio član NiP-a. Nije novinarka kupovala iPhone članovima drugih stranaka kako bi ih privolila na prelijetanje u svoju stranku, nego su to radili članovi NiP-a.

Nije novinarka optuživana da je otuđila televizore iz Zetre nego je to slučaj sa osnivačem NiP-a. Treba li dalje nabrajati ili je iz ovog dovoljno jasno o kakvim manipulatorima govorimo i čime se članovi NiP-a služe?! Šta bi za njih bila tek jedna instrukcija članovima stranke kako da postupaju u diskreditaciji političkih oponenata?

Šta je za NiP jedna instrukcija stranačkim aktivistima ako postoje dokazi, kako je Novalić ustvrdio, da je “visoki dužosnik iz NiP-a poslao poruku direktoru jedne TV u Bosni i Hercegovini, citiram: ‘Kada ćemo otpočeti onaj projekat protiv premijera Novalića?’ Ali poruka je došla na isto ime i prezime drugoj osobi, koja je bliska meni”.

I zašto NiP, u krajnjoj liniji, već dvije-tri godine postupa u skladu sa uputama iz dokumenta za koji tvrde da je krivotvoren? Ne bi li upravo to mogao biti dokaz njegove vjerodostojnosti? Ko bi još mentalno stabilan i politički zreo postupao po uputama iz instrukcije koja mu je navodno podmetnuta?

 

Na vrh