Kolumne

Bijeli golub ponovo (ne)leti 518 – U ZVORNIKU VEČE ZA NEZABORAV

Piše: Sead Hambiralović 

Nakon trideset godina skrivanja na jednom zvorničkom tavanu, potom balkonu i najposlije spavaćoj sobi portret preminulog Reufa Mušovića,  poznatog muzičara i člana ansambla Lole uskoro biće predat porodici.

 

Pisano u prošloj kolumni ( https://boljatuzla.ba/pise-sead-hambiralovic-bijeli-golub-ponovo-neleti-517-v-a-n-r-e-d-n-a-haman-ce-vedrina-sa-drine/ ) a zadnje sate pred pakovanje portret je proveo pored eksponata Bijelog Goluba, buduće muzejske postavke u najkomšijskijoj ulici koja “navija” prema mijenjanju imena – a naselje namjesto Grobnice nazove zvorničko “Dedinje”.

 

 

NOVA DRAMA…

Sjećanje na Reufa protekao je u dirljivoj atmosferi, a dio postavljen je na stranici “Džezva”. A ovako je prenio portal Radio Osvita sa fotosom: “Kako je igrom sudbine, a kako naglasi Sad Hambiralović ” jer ništa nije slučajno”, pošto je njemu portret predat, sve ove godine sačuvan je u Zvorniku portret Reufa Mušovića. Slika je otkrivena pred publikom, a Hambiralović je naveo da je urađena sedamdesetih godina prošlog vijeka. Zadužen je ovom prigodom, da porodici sliku preda Petar  Spremo.

Ujedno, formirana je i grupa koja će dodeljivati nagradu za “Interpletaciju” po imenu “Reuf Mušović” na Festivalu sevdalinke, koji se već duže vreme održava u Zvorniku. Ova nagrada će u lijepoj uspomeni podsjećati na muzički doprinos Reufa Mušovića i biti trajni trag kojim se čuva uspomena na njega.”

I s obzirom na preko tri decenije drame portreta haman će “prema” literaturi ili filmu. Zato će se porodici poslati propratno pismo ukoliko se mogne dobiti još neki zanimljiv detalj o ovome divnom čovjeku i umjetniku, uporedo ansamblu Lole i sa zahvalnosti gospođi koja je sačuvala sliku.

 

I njena nova drama – nije prisustvovala (?!). Sa moje strane s razlogom bila je tajna oko otkrivanja imena.Sutradan šalje dvije dramatične poruke da li je portret predat? U međuvremenu dobila isti odgovor i od nekoliko članova “Izvornika”. Po povratku iz Zvornika smatrao da je “red” nazvati i dobijam različitu informaciju oko “redosljeda puta” slike. Donesena je iz Beksuje nakon ratne pljačke kuće Mušovića, prislonjen uz obližnji kotejner sa nekim bačenim stvarima. Prvu verziju s početka navedenu, saslušao prije 5- 6 glodina, nova: spavaća soba- balkon – tavan! Vrlo bitan redoslijed ako će se “obraditi” sa psihološke, logične i umjetničke “strane”.  Poslaću obje verzije, a zanijemio kada sam saslušao novi, potresan detalj najvjerovatnije na dan Reufove smtri kada je spopao nemir i šta je uradila sa slikom…

 

Foto 1 – Portret Reufa Muševića nekoliko sati pred pakovanje pored Bijelog Goluba jednog od eksponata buduće muzejske postavke;

Foto 2 – Svoj doprinos omažu dali su poznati interpretator narodnih pjesama Kozlučanac, sa još jednom adresom u Gracu, Mustafa Kupinić  i Sead Hambiralović;

Foto 3 – Detalj nakon uručivanja portreta fortmenu “Izvornika” Peri Spremi koji će predati familiji u Beogradu.

 

SVIJEĆA ZA MIR DRUGE PRILIKE

A moju ličnu dramu kao gosta ni slučajno problematizirati, niti zamjerka organizatoru! U zadnji čas predložio da se ispred Reufovog fotosa upali “Svijeća za mir” (novog naziva GljivaMira). Zanimljivost da je urađena u Leirviku 94. na ostrvu Stord i namjesto Tuzle, pisano da  Zvornik polagano ulazi “priču”. Ali već je bila postavljena scenografija sa plastičnom svijećom, te je nađeno kompromisno rješenje da se ova norveška nakon programa upali u foajeu Doma mladih. Ok, za fotos zamolio članove “Izvornika” Oliveru i Maksu da budu u prvim planu kad se upali, ali zbog gužve zbržavanje odgovarajućeg  fotosa nije uspjelo. Zato nisam poslao mail u “Sunnhordlans avis”, dnevnom listu pomenutog gradića koji bi sigurno “dali” pola stranice, ako ne i cijelu. Pogotovo što imam sačuvani novinski tekst iz tih novina ko je bio inicijator dizajniranja svijeće, onda oko moga prvog  ispraćaja u Bosnu sa odsviranom norveškom himnom (nešto i pride…), te reprizirano u bergenskom FN sambadet kada je ova svijeća ponovo upaljena. A nema potrebe o jednoj privatnoj neprijatnosti koja me zatekla i rastužila da ne kvari lijepu vijest o ovom događaju vrijednog svake pažnje.

 

I golemo olakšanje što sam održao riječ! Potrajalo je da se organizuje. Ne obična predaja sačuvanog portreta, već pod “reflektorima” jer je Reuf tako i zaslužio.

______________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja se na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

 

 

N.A. Fotosi: Radio Osvit i “Džezva”.

Na vrh