Kolumne

Piše: Sead Hambiralović – Bijeli golub ponovo (ne)leti 517 V A N R E D N A HAMAN ĆE VEDRINA SA DRINE.. !

… Proće godine i za vrijeme jednog od mojih čestih dolazaka iz Skandinavije kod Kasine (ili biće na Mejdanu pored Drine) zaustavila gospođa i zamolila za kratki razgovor. Odnekud poznata, ali preteće o razlogu.
– Kod mene je sačuvan portret Reufa Mušovića i željela bih da ga baš ”ti” porodici daš…
Bio sam zatečen. Prva misao, još me ”ima” u rodnom gradu… – Dogovorićemo kada se ponovo sretnemo.
Samo što sam se pribrao, ode.
Proće godina, dvije tri… pet. Kad god bi se sreli isti odgovor. Očigledno se lomila oko odluke…
(…..)
U jučerašnjoj kolumni najavljen je omaž Reufu Mušoviću, a naknadna procijena da je ovaj dogadjaj za Veliku salu zvorničkog Doma omladine. Pomenuti portret praktično lajt – motiv programa.
I kojom simbolikom – nakon oficijalnog dijela u foajeu postaviće se fotografija preminulog muzičara. Upaliću svijeću GljiveMira, s početka nazvanu Svjetlo za mir, nastalu u norveškom Leirviku na ostrvu Stord gdje je rodjen ovaj projekat…
Ovim ispunjavam obećanje na koji način će se slika predati familiji. Sa propratnim pismom, a kopija za gospodju koja je tolike godine čuvala, Peri Spremi, frontmenu pjevačke grupe Izvornik, za beogradski ansambl Lole i slikara Glišića. A sve navodi na literaturu, moguće i snimanje filma.
Citat pri kraju pisma:
”I zato hajde neka Reufov lik i ova veče bude neki novi početak da sa Drine krene istinske vedrine. A ne bez razloga na ljetošnjem sastanku onako obratio mladoj postavi Gradske uprave. Znamo se, svoji – a preleti nas bombarder sa zapadne strane. Još da je krenuo sa istočne mogli smo se zajedno slikati, link: Bijeli golub ponovo (ne) leti 480 / Hajmo vježbati vedrinu: ZVORNIK „SASLUŠAO“ INICIJATIVE. Koliko je do naaas da bude bolje i predložio što sam predložio. Oduvijek je bilo do ljudi a davna priča o bogatunu Kovačeviću iz Bajine Bašte, prijekom sudu u Zvorniku, mome djedu Hadžiavdagi i njegovom splavarima iz Beksuje i Vidakove Njive je poznata… ”
Na plakatu organizatori, podrška, učesnici i gosti- četvrtak, 21. decembar, Velika sala Doma omladine u 18.00 – ulaz slobodan.
(Fotos 1 /”Džezva” )
______________
Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja se na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com
Na vrh