BiH

ZUHRIĆ ZA „SB“ O MAŠIĆEVOM GLASU PROTIV VUKOJE: „To je ispravno, ali on je direktno omogućio kreiranje liste na kojoj će biti samo Vukoja.

U srijedu rano ujutro, Marin Vukoja je imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH na mandat do 70 godine života. Glasanju je prethodila cjelodnevna rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Da Marin Vukoja bude imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH glasao je 51 zastupnik, a 39 zastupnika je bilo protiv. Suzdržanih na ovom pitanju nije bilo. Zatraženo je zatim pojedinačno glasanje i opet je rezultat bio isti. Zastupnik SDP-a Damir Mašić ostao je dosljedan i glasao je protiv.

No, proces nije završen, s obzirom da su ostali repovi vezani za kršenje procedura pri izboru Vukoje, zbog čega će Ustavnom sudu FBiH biti upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti, a čeka se i Mišljenje Venecijanske komisije.

O izboru Vukoje za „Slobodnu Bosnu“ govori Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnik u Skupštini KS-a i šef Demokratske fronte Sarajevo.

 

ZA FOTELJU VIŠE

„Posljedice su bitne, a posljedice ovoga što je ‘Trojka’ učinila sa HDZ-om će biti ozbiljne i dugotrajne. Demokratska fronta je učinila sve da skoro godinu dana ne dopustimo da se ovo dogodi, ponosan sam na naše zastupnike koji su se glasno i bez straha borili, međutim želja zastupnika ‘Trojke’ da izdaju svoje glasače i udovolje HDZ-u u daljoj etničkoj podjeli zemlje je bila prevelika“, kaže Zuhrić.

No, je li glasanje za Vukoju izdajnički čin, kako se to može čudti iz opozicionih redova. Ili je to, ipak, preteška riječ, pitamo ga:

„Izdali su obećanje svojim glasačima. Izdali su principe u koje su navodno godinama vjerovali. Izdali su koncept građanskog društva u kojem imenujemo sposobne ljude, a ne stranačke nacionaliste. Ali, ja nisam sudija, građani će suditi da li je ovo izdaja. Ja mogu samo biti razočaran jer sam mislio da ćemo unutar SDP-a i Naše stranke pronaći više ljudi koji vjeruju u građansko društvo, i koje ne možete kupiti za par fotelja.“

Odgovara Zuhrić i na pitanje kako komentira glasanje Damira Masića koji je se izjasnio protiv imenovanja Marina Vukoje mimo kompletnog Kluba SDP-a u PD PS-u FBiH, za šta je nagrađan pohvalama iz opozicionih redova i prozvan “bratom”.

„Glasao je ispravno, i to treba pozdraviti. Ali meni je teško da zaboravim da je samo par sedmica prije toga glasao da se iz ključne komisije u ovom procesu izbaci zastupnica DF-a, imenuje zastupnik HNS-a, i na taj način direktno omogući kreiranje liste na kojoj će biti samo Vukoja. Sjetio se građanskih principa kasno, ali eto valjda je i to bolje nego da ih se ne sjeća ni danas, poput mnogih mu kolega iz stranke“, veli Zuhrić.

 

VEĆINA NIJE UPITNA

Iako je delegat u Domu naroda a ne zastupnik u PD PS-u FBiH interesuje nas i šta misli o novom predsjedavajućem PD-a Draganu Miokoviću„Čitao sam da je svoj posao istražitelja tokom rata radio dobro i odgovorno, i na tome mu treba biti zahvalan. Možda se trebao zadržati na onome što je radio dobro, žao mi je vidjeti ljude kako na zalasku karijere počnu povlačiti poteze koji dovode u pitanje njihovu ostavštinu.“

U posljednje vrijeme prilično često se mogu čuti glasovi o upitnoj parlamentarnoj većini u Federaciji. „Čini mi se da nije upitna. Imali smo vrlo tešku odluku oko Vukoje, i ‘Trojka’ je pokazala da će Ćovića poslušati i kada je vrlo teško, i kada im većina građana govori da to ne treba činiti. Njihova lojalnost HDZ-u više nije upitna. A i da jeste, HDZ to više ne brine, jer ih nijedna većina više ne može smijeniti, ‘Trojka’ i Schmidt su se za to pobrinuli“, objašnjava Zuhrić.

A šta nas čeka u bližoj perspektivi.

„Biće sigurno još mnogo teških sjednica, jer će ‘Trojka’ morati ispunjavati i nove želje HDZ-a, koje stižu iz jednog nepresušnog izvora. Izgradnja ‘Južne interkonekcije’ će vjerovatno biti naredna tema, i Demokratska fronta će ih pozvati da usvojimo zakon kakav smo već imali u proceduri jednom, i krenemo sa hitnom izgradnjom, kako bismo prestali biti ovisni o Rusiji. Ali, poznavajući njih, oni će prvo morati Ćoviću isporučiti kakvo novo gasno preduzeće ili podružnicu BH Gasa u Mostaru, da ne bude sumnje da on upravlja tom gasnom konekcijom“, kaže Albin Zuhrić.

Dragan Čović polako slaže kockice. I čini se da će ih složiti. Dodao je „gas“.

 

(Dino Bajramović)

Na vrh