Nekategorisano

ŽO HDZ BiH Soli – U vezi upravljačikh prava nad UKC-om Tuzla, Kantonalni odbor SPD iznosi ne istine

U Tuzli, 29.04.2022. godine

Nakon imenovanja privremenog Upravnog odbora UKC Tuzla iz SDP, a posebno predsjednik KO SDP Dževad Hadžić pokušava teret propusta SDP prebaciti na HDZ BiH. Istina i činjenice su sasvim nešto drugo i ne idu u prilog takvom populističkom narativu.

 

 

Iz ŽO HDZ BiH Soli ističu nekoliko bitnih stvari koje javnost treba znati:

  • Vlada FBiH na čijem je čelu bio Nermin Nikšić nije nikada pokrenula izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi bio ukinut članak, a koji kaže Jedna ili više županija i Federacija, zajedno, mogu biti osnivači univerzitetsko-kliničke bolnice ili zavoda. Dakle u mandatu Platforme nisu izmijenili taj članak jer im je tada odgovaralo da kadroviraju u SKB Mostar,UKC Sarajevo i UKC Tuzla. Jedino po čemu ćemo Vladu FBiH na čijem je čelu bio Nermin Nikšić pamtiti jesu afere Zukana Heleza, Jerke Ivanković-Lijanovića, Ante Krajine, Zorana Mikulića i drugih.
  • Ministar zdravstva u Vladi FBiH Rusmir Mesihović (SDP) u svojih 4 godine mandata prije odlaska na čelu UKC Sarajevo nije niti jednu konvertibilnu marku usmjerio prema univerzitetsko kliničkim centrima, a mogao je. Jedino čime se SDP tada bavio jeste kako da „preuzmu“ UKC Sarajevo.
  • godine Vlada TŽ koju je predvodio SDP je imenovala Upravni odbor UKC Tuzla (kojim je predsjedavao Enese Huseinagić), a oni su donijeli Statut UKC/UKB Tuzla u kojem su točno i precizno naveli da je JU Univerzitetsko klinička bolnica Tuzla pravni sljednik Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. U člancima se dalje navodi da je osnivač Federacija BiH i Tuzlanska županija i da će se međusobna prava, obveze i odgovornosti regulirati posebnim ugovorom. Tada su kadrovi SDP u Statutu propisali da će Upravni odbor biti sastavljen od 2 predstavnika Vlade FBiH, 2 predstavnika Tuzlanske županije, 3 predstavnika stručni radnici Ustanove. Također navedeno je da članove UO UKB Tuzla imenuje i razrješava Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministra zdravstva. Dakle, kadrovi SDP su propisali norme u vrijeme kad su bili na vlasti.
  • Za vrijeme mandata ministra zdravstva Vjekoslava Mandića (HDZ BIH) počelo se s konkretnom materijalnom i financijskom potporom UKC i bolnicama na prostoru cijele Federacije BiH. Rezultat takve politike jeste i nedavno usvajanje Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova FBiH. Temeljem toga UKC/UKB Tuzla pripalo je (u posljednje dije godine cc 30 milijuna KM) ili će kroz naredno vrijeme biti investirano oko 100 milijuna KM.
  • Odnos kakve je pokojni ministar Mandić i politika HDZ BIH postavila prema bolničkim ustanovama za SDP je teško razumljiv jer su za njihovog mandata i upravljanja ulaganja iz federalnog proračuna bila 0 KM.

Zbog svega toga pozivamo SDP da se odmakne od populizma i sijanja neopravdanog straha jer su njihovi kadrovi sudjelovali i kreirali radnje i postupke o kojima danas pričaju u javnom prostoru.


Komentari
Na vrh