BiH

Znači počelo je – Schmidt u Budimpešti genocid u Srebrenici nazvao ‘situacijom u stilu genocida’

Visoki predstavnik Christian Schmidt nalazi se na Budapest Balkan forumu u Mađarskoj gdje je imao i obraćanje. U tom obraćanju govorio je i o genocidu o Srebrenici, ali je kazao da je to “situacija u stilu genocida”.

Na društvenim mrežama uslijedile su brojne reakcije na objavu Senade Šelo Šabić, više naučne saradnice u u Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, koja je označila i OHR BiH u svojoj objavi na Twitteru.

”Situacija u stilu genocida? Šta to znači? Pojava genocida? Genocid u određenom stilu? Kakva uvreda za žrtve i međunarodno pravo”, napisala je Šelo Šabić.

 

 

Na ovu objavu reagirala je i baronesa Arminka Helić koja je navela da genocid ne dolazi niotkuda.

“To je čin istrebljenja, koji je smišljen, organiziran i planiran. Imenovanje djela i njegovih počinitelja i insistiranje na odgovornosti jedini je put do pomirenja i izlječenja”, poručila je Helić.

Uslijedile su i druge reakcije.

 

.@OHR_BiH Mr Schmidt says that it took “a genocide-style situation in Srebrenica” for the war in #BiH to end. A genocide-style situation? What does it mean? An appearance of a genocide? A genocide in a certain style? How insulting to the victims and the int’l law. #BBF2023 pic.twitter.com/SLjVzH95ix

— Senada Selo Sabic (@SeloSabic) March 9, 2023

Na vrh