Tuzlanski kanton

Značajne investicije Vlade TK u sportske objekte u Kladnju

Ministar kulture sporta i mladih Tuzlanskog kantona Damir Gazdić posjetio je danas Kladanj. Ovom prilikom ministar je obišao sportske terene i objekte u čijoj je izgradnji ili renoviranju značajno učešće imala Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo kulture, sporta i mladih. U društvu načelnika Općine Kladanja Jusufa Čavkunovića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj Edisa Šarića, ministar je posjetio sportsku dvoranu i stadion u Kladnju, za koje su tokom protekle tri godine iz budžeta Tuzlanskog kantona izdvojeno oko 280.000 KM. Za radove na izgradnji sportske dvorane u Kladnju 2021 godine je izdvojeno 100.000 KM, a 2023. godine je JP Karaula d.o.o. Kladanj, za nabavku opreme za takmičarski i trenažni proces u Dvorani dodijeljeno 73.302 KM. Za sanaciju tribina i opremanje gradskog stadiona 2022. godine Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK je osiguralo 105.155,16 KM.

„U Kladanj smo kao Vlada i ministarstvo u proteklim godinama investirali značajna sredstva kada je u pitanju sportska infrastruktura i zadovoljni smo rezultatima. Ova ulaganja sigurno će doprinijeti kvalitetnijem trenažnom procesu i većem angažmanu mladih osoba u aktivnom bavljenju sportom, međutim kako u Kladanj Vlada Tuzlanskog kantona vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli sredstava i ulažemo značajna sredstva i u druge gradove i općine. Time želimo stvoriti barem približno jednake uslove svima da se bave sportskim aktivnostima“, kazao je ministar Gazdić.

„Zadnjih nekoliko godina Općina nastoji uložiti značajna sredstva u sportsku infrastrukturu. Ove godine, uz pomoć Ministarstva kulture, sporta i mladih, nabavljena je sportska oprema za trenažni proces u dvorani. Kada je u pitanju stadion, na ovom području nije ulagano zadnjih 40-tak godina. Prije dvije godine zajedno sa USAID-om smo obnovili atletsku stazu, a u saradnji sa Kantonalnim ministarstvom trenutno radimo na obnavljanju tribina, ograda i odvodnje. Ukupna vrijednost ovog projekta je 155.000 KM, od čega je Ministarstvo izdvojilo 105.000 KM, a ostatak Općina Kladanj“, kazao je načelnik Čavkunović, dodajući da će sve ove investicije doprinijeti boljim uslovima za mlade osobe, za cjelokupan trenažni proces jer sportska dvorana sad raspolaže svim neophodnim rekvizitima, a i stadion u Kladnju dobiva svoje prave obrise i bit će spreman za treninge i utakmice fudbalskog kluba.

I ove godine Vlada Tuzlanskog kantona posebnu pažnju posvećuje ulaganjima u sportsku infrastrukturu, sa akcentom na školski sport. Od ukupno skoro 8 miliona KM, koliko je Vlada predvidjela za kapitalne investicije, za oblast obrazovanja planirano je skoro 6 miliona KM, od čega se dominantan dio odnosi na obnovu postojeće i izgradnju nove školske sportske infrastrukture. Izgradnju novih i obnova postojećih školskih fiskulturnih sala i sportskih poligona je jedan od odgovora Vlade TK na učestale probleme i devijantna ponašanja učenika.

 

Na vrh