BiH

Zlatko Lagumdžija nakon kritika iz MVP na njegov račun

Sve je počelo juče navodno slučajnim “curenjem” informacija iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, a radi se o slijedećem …

Aktivnosti Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima došle su na udar prvog čovjeka bh. diplomatije Elmedina Konakovića, koji je upozorio ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatka Lagumdžiju da sakriva od njega informacije vezano za program obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji će biti održan u New Yorku.

Slobodna Bosna došla je u posjed prijetećeg pisma, kojeg je Konakovićeva savjetnica Mirela Bubalo, po dirtektivi svog šefa, proslijedila Misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u, gdje upozorava Zlatka Lagumdžiju i njegovo osoblje, da njihove aktivnosti predstavljaju povredu službene dužnosti, da sakrivaju informacije o gostima i zvanicama koji će biti prisutni 11. jula u New Yorku, kao i to da je i generalni sekretar UN-a António Guterres pozvan bez njihovog znanja na događaj.

 

Također, Konakovićeva savjetnica Bubalo dala im je rok da se do kraja sedmice izjasne o informacijama koje su bile dostupne Misiji BiH pri UN-u, ali ne i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, jer će “Konakovićevo ministarstvo” poduzeti korake i mjere protiv aktualnog saziva Misije BiH pri UN-u.

U nastavku pročitajte cjelokupan sadržaj prijetećeg pisma kojeg je Bubalo proslijedila Lagumdžijinoj pomoćnici:

Poštovana,

Ni nakon više naših direktnih upita vezanih za dešavanja 11. jula u New Yorku od vas nismo dobili nikakvu informaciju, odnosno kako smo saznali iz više različitih drugih izvora, prikrili ste nam mnoge informacije koje su vam bile dostupne, a do današnjeg dana iste se niste udostojili podijeliti sa Kabinetom ministra iako znate da iskazano interesovanje.

Naime upoznati smo o tačnom terminu kada se planira određeni program 11. jula, o rezervisanoj Sali u UN-u i potvrdi koju ste dobili, informisani smo da ste već uputili poziv generalnom sekretaru da prisustvuje 11. jula u 11 sati programu obilježavanja, kao i nekim drugim zvaničnicima.

Također dobili smo informaciju o drugim brojnim gostima koji su pozvani, te već i potvrdili svoj dolazak kako iz BiH tako i svijeta.

Obzirom da ništa od gore navedenog nismo dobili od vas (iako smo više puta tražili informacije) kao uposlenika nadležnog DKP-a i samim tim Ministarstva vanjskih poslova BiH dozvolite mi da vas podsjetim na odredbe Zakona o državnoj službi jer ste vi državni službenik.

Vaše ponašanje i korespodencija sa Kabinetom ministra može se okarakterisati kao povreda službene dužnosti što povlači disciplinsku odgovornost državnog službenika, te se navedeno ponašanje, u smislu član 54. stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, može kvalifikovati kao:

d) neizvršavanje ili nesavjesno i nemarno vršenje povjerenih poslova i zadataka;

k) neblagovremeno i neuredno izvršenje povjerenih poslova i zadataka u državnoj službi;

l) neprimjereno ponašanje prema građanima, suradnicima i drugim licima u vršenju državne službe ili u vezi sa službom, te prikrivanje informacija, a u sva tri slučaja, konkretno govorimo o vašem odnosu prema ministru.

Molimo vas da se do kraja sedmice hitno izjasnite o svemu navedenom prema Kabinetu ministra vanjskih poslova, te sekretaru organa, a u svrhu poduzimanje adekvatnih koraka shodno Zakonu i pravilnicima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Lp,

Mirela Bubalo, savjetnica ministra

 

Nakon ovoga naravno da nije trebalo dugo čekati odgovor Zlatka Lagumdžije, jutros je društvenoj mreži Facebook” status koji prenosimo u cijelosti:

 

“Povodom sramotnog i organizovanog ‘curenja’ informacija iz MVP nemam namjeru valjati se u blatu u kojem očito uživaju kreatori takve ‘politike’. Oni svakako znaju moje stavove i zato im ne pada na pamet da ih ‘procure’. Ne treba velika pamet da se zna ko je iz Ministarstva u javnost ‘procurio’ interni dopis u kojem se besprizorno prijeti ključnoj profesionalnoj osobi koja je vodila ekspertni posao oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Umjesto da se takvom diplomati čestita na izuzetno profesionalnoj i patriotskoj ulozi u projektu u kojem je jedna od ključnih osoba – postaje meta primitivnih napada novokomponovanih sveznalica i konkretnih neznalica. Podmuklo je na ovakav način napadati moje saradnike bez ikakvih argumenata i ‘preskakati’ pravu metu. Na žalost, to se uklapa u mahalaski pristup obračuna sa implementacijom Rezolucije koji je u toku i o čemu javno nemam namjeru sada govoriti.

U ovom trenutku mi je najvažnije da se sutra na ulazu u Generalnu Skupštinu UN-a prvi put na pravi način otvori vrhunska izložba o genocidu u Srebrenici. Mada će trajati naredne dvije sedmice, već mi je pokazala da protivnici Rezolucije još nisu odustali od sprečavanja njene adekvatne implementacije.

O obilježavanju prvog međunarodnog dana sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 11.7.2024., nemam narednih dana namjeru polagati račune nikome putem medija, a svakome kome je to posao sam uvijek na raspolaganju. Ovakvo jeftino selektivno ‘curenje’ informacija iz MVP govori sve o primitivnim ‘izvorima’ koji su se možda i nesvjesno našli u istom stroju sa onima koji ne mogu prežaliti što je uprkos njima samima Rezolucija nezaustavljivo prešla u fazu implementacije.”

 

(S. B.)   

Na vrh