Begić ističe kako im je cilj, ne samo da se utvrdi “povreda naših prava”, već da bi se dugoročno utvrdile granice djelovanja visokog predstavnika.

– Visoki predstavnik ne može postupati na osnovu vlastitog nahođenja, simpatija, s ciljem ispunjavanja bilo čijih politički želja. Visoki predstavnik treba i može da donosi odluke, ali ne da bude nečiji politički džuboks. Mi samo želimo da djeluje u skladu sa principima vladavine prava. Na kraju krajeva, ostat će samo presude Evropskog suda i one se moraju provesti. Šta je suština svega što sada gledamo u BiH? Suština je da se unutar bh. korpusa nađu oni koji će dići svoje ruke za usvajanje rješenja koja su ispod evropskih demokratskih standarda. Jasno je da međunarodna zajednica nikada neće javno insistirati i tražiti da se ne provode presude, ali bi međunarodna zajednica vrlo rado ponašla među nama one ruke koje bi podržale takva rješenja kojima će se suspendirati standardi uspostavljeni presudama Evropskog suda za ljudska prava – navodi naš sagovornik, dodajući da su se u danas upućenim žalbama obratili Evropskom sudu kako bi došli i do odgovora “da li za nas vrijede pravila kao svugdje u svijetu”.

Begić, inače profesor ustavnog prava, na svom Twitter nalogu, u svom stilu ostavio je sljedeću poruku:

– Danas smo kompletirali predmet i uputili ga u Strazbur, Evropskom sudu za ljudska prava. Protiv aparthejda, rasizma, protiv Schmidtovih rasističkih odluka i sumraka ustavnog sudstva. Za vladavinu prava i demokratiju. Civilizacija drumom, Šmit i Marfi šumom. I osam mulaca s njima…