Lični stav

Zlatan Begić upitao kolege iz SDP-a: KOGA VARATE?

Sarajevski portal Klix večeras je objavio informaciju da većina u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH koju čine stranke Osmorke plus HDZ priprema usvojanje rezoluciju u kojoj bi pozvali OHR da nametne rješenje kako bi bili u prilici da bez saglasnosti potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende formiraju novu vladu.

“Na taj način bi pokazali parlamentarnu snagu na koju su se i pozivali prethodnih dana govoreći da Vladu FBiH trebaju formirati oni koji imaju većinu u Predstavničkom domu. Tako naravno ne funkcioniše Ustav FBiH, osim ukoliko Christian Schmidt ne nametne izmjene”, objavio je sarajevski portal.

To je odmah izazvalo reakciju državnog parlamentarca iz redova DF-a Zlatana Begića koji je kolege iz Osmorke, prevashodno iz SDP-a podsjetio na delaraciju iz jula prošle godine, kada su bili aktuelni pregovori o reformi izbornog zakona BiH.

Tada su klubovi poslanika SDP-a i DF-a podnijeli su zajedničku Deklaraciju protiv nametanja Izbornog zakona, dakle potpuno suprotno od onoga što, pored ostalih, traže zastupnici SDP-a.

“Bitno nam je da Predstavnički dom jedinstveno donese stav u vezi onog što očigledno iz OHR-a pokušavaju nametnuti u FBiH. Insistiramo da se na vrijeme zaustave razmatranja od stane OHR-a, kada su u pitanju izmjene Ustava FBiH, a onda i drugih stvari koje će dodatno zakomplikovati odnose u BiH, odnosno nas iz 21. vratiti u srednji vijek. Mi danas na sceni imamo nešto što nikada do sada, od agresije na BiH i Dejtona, nismo imali, to je da je OHR praktično, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, pristaje na određena etno-nacionala rješenja koja u konkretnom slučaju pogoduju HDZ-a i donekle SNSD-u”, kazao je u julu prošle godine zastupnik SDP-a Damir Mašić.

“Deklaracijom PROTIV nametanja (prije izbora), rezolucijom ZA nametanje (nakon izbora). Koga varate? Dosljedno, s karakterom…”, poručio je Begić i podijelio informacije o najavljenoj rezoluciji Osmorke i HDZ-a te podsjetio na deklaraciju koju su u julu prošle godine zajednički predložili SDP i DF a kojom su se ove dvije stranke suprotstavile nametanju Schmidta.

Na vrh