BiH

ZLATAN BEGIĆ SVE OBJASNIO: “Sudija Ustavnog suda je izabran na neustavan način! Evo i zašto…!” (VIDEO)

“Ja ne mogu a da se na zapitam zašto je Trojka toliko insistirala da kreira sastav Ustavnog suda u kontekstu priče njihove povezanosti sa narko kartelima.”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostaje politička vijest broj jedan u našoj zemlji jer će se nakon problematičnog izbora novog člana Marina Vukoje u novom dvodnevnom zasjedanju baviti i donošenjem odluke o predmetima koji se tiču državne imovine i zakona o nepokretnoj imovini u bh entitetu RS.

O ovoj, ali i drugim temama, večeras u programu televizije Hayat govorio je delegat DF-a Zlatan Begić.

“Sudija Ustavnog suda je izabran na neustavan način. Dakle, osim što Ustav propisuje da Predstavnički dom bira sudiju ili sudije Ustavnog suda također treba imati u vidu i ustavni princip jednake dostupnosti javnih funkcija za sve one kandidate koji ispunjavaju bilo Ustavom bilo Zakonom propisane uvjete.

To znači da se ne može onemogućavati bilo kojem kandidatu koji isupunjava propisane uslove da dođe pred organ koji bira i ne može se spriječiti bilo koji kandidat koji ispunjava uvjete da se o njemu izjasni organ koji bira u ovom slučaju Predstavnički dom. Imali smo dakle Komisiju koju Ustav uopće ne prepoznaje, kršenje poslovnika, promjene sastava komisije – a ta je komisija služila kao ventil koji treba da propusti samo jednog tj. podobnog kandidata. Sad mi je žao što ja nisam bio kandidat jer da sam bio ja bih išao sve do Strazbura i dokazao da je cijeli ovaj proces urađen na neustavan način”, poentira Begić i postavlja pitanje zašto je Trojka toliko insisitirala na izboru Marina Vukoje i kakav je njihov interes u tome?

“Ja ne mogu a da se na zapitam zašto je Trojka toliko insistirala da kreira sastav Ustavnog suda u kontekstu priče njihove povezanosti sa narko kartelima. Ne smije se zaboraviti da je Ustavni sud posljednja sudska instanca ove zemlje po osnovu apelacione jurisdikcije i u pojedinačnim predmetima koji se vode pred redovnim sudovima. Dakle, da li se na ovaj način, a vjerujem da ćemo uskoro imati priliku da i to vidimo, pojedini članovi “Trojke” koji su bili vrlo navalentni da Marina Vukoju postave na tu poziciju imali i direktan vlastiti interes“, komentira Zlatan Begić, konstatirajući da se čini da u ovom imenovanju svako ima svoj interes – kako HDZ tako i članovi Trojke i da to nije više nije samo i isključivo već vidljiva ljubav prema HDZ-u.

 

 

 

 

 

 

Na vrh